SUPERPRZEPIS

Chleb pszenny z prażonym słonecznikiem

  • Mysiunia
  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3
Chleb pszenny z prażonym słonecznikiem Więcej zdjęć (5)

smaczny domowy chlebek ze słonecznikiem

Składniki:

Chleb pszenny z prażonym słonecznikiem

 

  • 0,5 kg mąki
  • 1 szklanka mleka
  • 5 dag drożdży
  • 1 jajko
  • 2-3 garstki słonecznika
  • 80ml ciepłej wody
  • 2 kromki suchego chleba
  • 0,5 łyżeczki soli
  • szczypta cukru

 

Sposób przygotowania:

Chleb pszenny z prażonym słonecznikiem
Drożdże rozpuszczamy z cukrem, dodajemy do nich ciepłe mleko, 4 łyżki mąki i namoczony, a następnie odciśnięty chleb - mieszamy i odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcie. W tym czasie ziarna słonecznika prażymy na suchej patelni, do czasu aż się zrumienią i zaczną pachnięć.

Wyrośnięty zaczyn przelewamy do mąki z solą i zagniatamy jednolite ciasto, które odstawiamy na 40 minut do wyrośnięcia.

Po tym czasie dodajemy uprażony słonecznik, ciasto dokładnie mieszamy.

ciasto wkładamy do wąskiej blaszki, smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy ziarnami słonecznika. Pozostawiamy na 1 godzine do wyrośnięcia.

Chleb pieczemy przez około 50 minut w temp 180*.
Chleb pszenny z prażonym słonecznikiem
na zdjeciu widać zaczyn, potrzebną mąke i słonecznik
Chleb pszenny z prażonym słonecznikiem
ręką zagnitamay jednolite ciasto potrzebne na chleb.
Chleb pszenny z prażonym słonecznikiem
Etap 3
Chleb pszenny z prażonym słonecznikiem
Etap 4