Sposób przygotowania:
Chleb pszenny z prażonym słonecznikiem
Drożdże rozpuszczamy z cukrem, dodajemy do nich ciepłe mleko, 4 łyżki mąki i namoczony, a następnie odciśnięty chleb - mieszamy i odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcie. W tym czasie ziarna słonecznika prażymy na suchej patelni, do czasu aż się zrumienią i zaczną pachnięć.
Wyrośnięty zaczyn przelewamy do mąki z solą i zagniatamy jednolite ciasto, które odstawiamy na 40 minut do wyrośnięcia.
Po tym czasie dodajemy uprażony słonecznik, ciasto dokładnie mieszamy.
ciasto wkładamy do wąskiej blaszki, smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy ziarnami słonecznika. Pozostawiamy na 1 godzine do wyrośnięcia.
Chleb pieczemy przez około 50 minut w temp 180*.
Wyrośnięty zaczyn przelewamy do mąki z solą i zagniatamy jednolite ciasto, które odstawiamy na 40 minut do wyrośnięcia.
Po tym czasie dodajemy uprażony słonecznik, ciasto dokładnie mieszamy.
ciasto wkładamy do wąskiej blaszki, smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy ziarnami słonecznika. Pozostawiamy na 1 godzine do wyrośnięcia.
Chleb pieczemy przez około 50 minut w temp 180*.