Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Chleb pszenny z prażonymi płatkami owsianymi

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Tak dobry chlebek, że dopiero za 3 razem udało mi się zrobić zdjęcie czegoś więcej niż piętki ;) polecam.

Chleb pszenny z prażonymi płatkami owsianymi Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Chleb pszenny z prażonymi płatkami owsianymi

 

 

Sposób przygotowania:

Chleb pszenny z prażonymi płatkami owsianymi
Płatki owsiane wsypać na patelnię i uprażyć na złoty kolor. Przestudzić. Do misy robota wsypać obie mąki pszenne, dodać sól. W ciepłej wodzie rozpuścić drożdże i cukier. Dodać rozczyn wraz z olejem do misy. Wsypać płatki, zagnieść jednolite ciasto. Odstawić na godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto wyjąć na stolnicę, krótko wyrobić, uformować bochenek. Przełożyć do formy wyścielonej papierem i odstawić do wyrośnięcia. Gdy ciasto wyrośnie można wierzch posmarować jajkiem i posypać płatkami owsianymi. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec 35 minut. Wystudzić na kratce. 
Chleb pszenny z prażonymi płatkami owsianymi
Płatki owsiane wsypać na patelnię i uprażyć na złoty kolor. Przestudzić.
Chleb pszenny z prażonymi płatkami owsianymi
Do misy robota wsypać obie mąki pszenne, dodać sól. W ciepłej wodzie rozpuścić drożdże i cukier. Dodać rozczyn wraz z olejem do misy. Wsypać płatki, zagnieść jednolite ciasto. Odstawić na godzinę do wyrośnięcia.
Chleb pszenny z prażonymi płatkami owsianymi
Po tym czasie ciasto wyjąć na stolnicę, krótko wyrobić, uformować bochenek.
Chleb pszenny z prażonymi płatkami owsianymi
Przełożyć do formy wyścielonej papierem i odstawić do wyrośnięcia.