alaaa

alaaa

Złoty Ekspert
[Przepisów: 654]

Chleb pytlowy na zakwasie

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 1
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Zapach pieczonego w domu chleba jest obłędny. Najgorsze jest czekanie aż chleb wystygnie by móc go ukroić. Polecam pieczenie wieczorem by na rano mieć świeży i pachnący chlebek.

Chleb pytlowy na zakwasie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Chleb pytlowy na zakwasie

 

  • 220 g zakwasu żytniego
  • 100 g mąki żytniej typ 720
  • 450 g mąki orkiszowej typ 500
  • 350 g letniej wody
  • 2 płaskie łyżeczki soli
  • 1 płaska łyżeczka suszonych drożdży
  • olej do wysmarowania formy
  • otręby żytnie do wysypania formy
  • ziarna sezamu do posypania

 

Sposób przygotowania:

Chleb pytlowy na zakwasie
Formę wysmarować olejem i wysypać otrębami żytnimi. Do misy z miksera wkładamy wszystkie składniki na chleb i miksujemy na średnich obrotach około 7-8 minut. Ciasto przełożyć do formy i przykryć folią spożywczą wysmarowaną olejem. Odłożyć do wyrastania w ciepłe miejsce na około 1-1,5 h. Zdjąć folię, powierzchnię chleba zwilżyć wodą i posypać ziarnami sezamu. Do piekarnika włożyć naczynie żaroodporne z wodą, nagrzać do 240 stopni. Włożyć ciasto i piec przez 15 minut, później zmniejszyć temperaturę do 210 stopni i piec kolejne 30 minut. Chleb po upieczeniu wyjąć z formy i studzić na metalowej kratce najlepiej przez całą noc.
Chleb pytlowy na zakwasie
formę wysmarować olejem i wysypać otrębami
Chleb pytlowy na zakwasie
wszystkie składniki na ciasto chlebowe zmiksować
Chleb pytlowy na zakwasie
ciasto przełożyć do formy i przykryć folią wysmarowaną olejem
Chleb pytlowy na zakwasie
wyrośnięte ciasto włożyć do nagrzanego piekarnika

Tagi:

chleb pieczywo