alaaa

alaaa

Złoty Ekspert
[Przepisów: 654]

Chleb pytlowy z siemieniem lnianym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Chlebek z dodatkiem siemienia lnianego na zakwasie żytnim. Jak zawsze pyszny domowy chlebek bez polepszaczy.

Chleb pytlowy z siemieniem lnianym Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Chleb pytlowy z siemieniem lnianym

 

  • Zaczyn
  • 75 g aktywnego zakwasu żytniego
  • 250 g mąki żytniej 720
  • 200 g wody
  • Ciasto chlebowe
  • 250 g maki żytniej typ 720
  • 75 g mąki pszennej typ 500
  • 2 łyżki siemienia lnianego
  • 1 łyżeczka soli
  • 220-250 ml wody
  • cały zaczyn

 

Sposób przygotowania:

Chleb pytlowy z siemieniem lnianym
Składniki na zaczyn umieścić w szklanej misce, wymieszać przykryć folią spożywczą i pozostawić w ciepłym miejscu na 12-14 godzin.Wszystkie składniki ciasta chlebowego oprócz wody umieścić w misce i wymieszać drewnianą łyżką do połączenia się składników. Zostawić na 5 minut. Następnie dolewać porcjami wodę i mieszać ciasto łyżką. Ciasto ma być miękkie ale nie powinno być zbyt rzadkie. Formę 30*10 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wysmarować olejem. Przełożyć ciasto i wyrównać mokrą ręką. Pozostawić ciasto w ciepłym miejscu do wyrastania na około 3 godziny. Powinno wyrosnąć trochę ponad brzeg formy. Przed pieczeniem spryskać wodą i posypać siemieniem lnianym. Piec w 240 stopniach 15 minut a następnie w 200 stopniach 25 minut. Ostatnie 10 minut chleb piec bez foremki. Wyjąć z piekarnika, oderwać papier i studzić na metalowej kratce najlepiej całą noc.
Chleb pytlowy z siemieniem lnianym
chleb po wyrośnięciu przed włożeniem do piekarnika spryskać wodą i posypać siemieniem lnianym
Chleb pytlowy z siemieniem lnianym
po upieczeniu chleb studzić na metalowej kratce