zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Chleb razowo - pszenny

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

dawno nie było domowego chlebka więc dziś jest

Chleb razowo - pszenny Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Chleb razowo - pszenny

 

 

Sposób przygotowania:

Chleb razowo - pszenny
Obie mąki, cukier, sól i drożdże wymieszać. Wlać wodę i lekko zamieszać drewnianą łyżką, potem wlać olej i wyrobić ciasto. Oprószyć je mąką, włożyć do miski i zostawić do podrośnięcia. Gdy ciasto wyrośnie ponownie je wyrobić i ułożyć w keksowej foremce wysmarowanej olejem i wysypanej mąką, można zrobić wzorki i zostawić przykryte ściereczką do wyrośnięcia. Gdy podwoi swoją objętość wstawić blaszkę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 50 minut. Upieczony chleb wyjąć z foremki i wystudzić na kratce.
Chleb razowo - pszenny
Etap 1 Zarobione ciasto oprószyć mąką włożyć do miski i zostawić do podrośnięcia
Chleb razowo - pszenny
Etap 2 Po wyrosnięciu znowu wyrobić i włożyć do foremki
Chleb razowo - pszenny
Etap 3 Zostawić do wyrośnięcia ponownie
Chleb razowo - pszenny
Etap 4 Chleb upiec i wystudzić na kratce