Sposób przygotowania:
Chleb razowo - żytni
1. Drożdże rozpuszczamy razem z cukrem w ciepłej wodzie. Do miski wsypujemy obie mąki i sól, następnie wlewamy rozpuszczone drożdże i zagniatamy ciasto. Jeżeli będzie potrzeba to dolewamy jeszcze ciepłej wody. Na posypanej mąką stolnicy ciasto zagniatamy przez kilka minut.
2. Następnie ciasto przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na dwie godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
3. Tortownicę o średnicy 23 cm smarujemy masłem i posypujemy mąką razowo - żytnią.
4. Wrośnięte ciasto zagniatamy jeszcze chwilę na lekko posypanej mąką stolnicy, formujemy okrągły chleb i wkładamy do wcześniej przygotowanej tortownicy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na pół godziny do podrośnięcia.
5. Po tym czasie chleb pieczemy około 40 minut w temperaturze 180 do zrumienienia. Studzimy, najlepiej na metalowej kratce. Kroimy i podajemy. Smacznego.
Rady: Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
2. Następnie ciasto przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na dwie godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
3. Tortownicę o średnicy 23 cm smarujemy masłem i posypujemy mąką razowo - żytnią.
4. Wrośnięte ciasto zagniatamy jeszcze chwilę na lekko posypanej mąką stolnicy, formujemy okrągły chleb i wkładamy do wcześniej przygotowanej tortownicy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na pół godziny do podrośnięcia.
5. Po tym czasie chleb pieczemy około 40 minut w temperaturze 180 do zrumienienia. Studzimy, najlepiej na metalowej kratce. Kroimy i podajemy. Smacznego.
Rady: Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.