Sposób przygotowania:
Chleb żytni na zakwasie 3
*Wody należy dać najpierw mniej, jeśli ciasto będzie zbyt tępe należy dodać. 2- sposoby wyrabiania ciasta chlebowego: 1)Ciasto na chleb możemy wyrobić w automacie do pieczenia chleba na 3 programie. Wyrabia się około 15 minut. Z wyrobionym ciastem postępujemy jak niżej napisane. 2) Do miski wkładamy wszystkie składniki na chleb. Wyrabiamy do połączenia się składników (jak na pierogi). Ciasto powinno mieć konsystencję mniej więcej jak na pierogi luźne. Wyrobione ciasto wkładamy do keksówki wyrównujemy i przykrywamy ściereczką. Odstawiamy w cieplejsze miejsce na 12-14 godzin. Ciasto na chleb zrobiłam wieczorem piekłam na drugi dzień przed południem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200*C przez 10-15 minut na termo obiegu, następnie dopiekamy w temp. 160*C około 20 minut bez termo obiegu (grzałka spodnia ). Będzie wiadomo bo chlebek odejdzie od foremki.