krzyssiu_o1995

krzyssiu_o1995

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 348]

Chleb razowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

bardzo dobre polecam wszystkim

Chleb razowy

Składniki:

Chleb razowy

 

Sposób przygotowania:

Chleb razowy
WODĘ PODGRZAĆ.ODLAĆ 1 SZKLANKĘ,WLAĆ DO OGRZANEJ MISKI,W KTÓREJ BĘDZIE ZARABIANE CIASTO−DODAĆ ROZKRUSZONE DROŻDŻE,ROZMĄCIĆ W WODZIE,DODAĆ 5−6 ŁYŻEK MĄKI−WYMIESZAĆ.ODSTAWIĆ W CIEPLE BY ROZCZYN ZACZĄŁ ROSNĄĆ.MĄKĘ PRZESIAĆ,WYMIESZAĆ Z OTRĘBAMI.DO PODROŚNIĘTEGO ROZCZYNU DODAĆ OLEJ,CIEPŁĄ WODĘ I CZĘŚĆ MĄKI−ZAROBIĆ ŁYŻKĄ,PO CZYM ZACZĄĆ WYRABIAĆ RĘCZNIE.DODAĆ SÓL, NASIONA,CEBULKĘ I WEYRABIAĆ CIASTO DO MOMENTU AŻ ZACZNIE ''DMUCHAĆ''( PUSZCZAĆ BAŃKI POWIETRZA).W TRAKCIE WYRABIANIA,GDY CIASTO JEST ZBYT GĘSTE DODAWAĆ PO TROCHU CIEPŁEJ WODY.CIASTO PRZYKRYĆ ŚCIERKĄ I ZOSTAWIĆ W CIEPLE DO WYROŚNIĘCIA.GDY PODWUJNIE ZWIĘKSZY SWĄ OBJĘTOŚĆ,WYLOŻYĆ NA STOLNICĘ,PODZIELIĆ NA DWIE CZĘŚCI,ULOŻYĆ W KEKSÓWKACH,ZOSTAWIĆ DO WYROŚNIĘCIA,PIEC W TEMPERATURZE 200C OKOŁO 1 GODZINY.PRZED KOŃCEM PIECZENIA OKOŁO 15 MINUT PRZEMYĆ WIEŻCH CHLEBA ZIMNĄ WODĄ WTEDY SKÓRKA CHLEBA ROBI SIE BŁYSZCZĄCA.
SMACZNEGO!!