paulina57

paulina57

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1001]

Chleb samo ziarno

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Pyszny, bardzo prosty i syty chleb bez dodatku mąki na samych różnych ziarnach oraz wodzie z olejem i solą.

Chleb samo ziarno Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Chleb samo ziarno

 

  • ziarna dyni 0,5 szkl
  • ziarna słonecznika 0,5 szkl
  • ziarna siemię lniane 0,5 szkl
  • otręby pszenne 0,75 szkl
  • płatki owsiane 0,75 szkl
  • sezam 3 łyż
  • sól morska 3 łyż
  • woda 250 ml
  • olej lniany 2 łyż
  • syrop klonowy 1 łyż

 

Sposób przygotowania:

Chleb samo ziarno
W misce wymieszać ze sobą ziarna słonecznika dyni i siemienia lnianego. Dodać otręby i płatki oraz sezam, wymieszać. W innej misce wymieszać wodę z dodatkiem oleju, syropu i soli morskiej. Wodę z olejem i solą wlać do ziaren i wymieszać. Przelać do formy i pozostawić na około 2 godziny aby ziarna wypiły wodę. Piec około 25 minut w temp. 170 stopni, później należy wyjąć chlebek z formy i piec go jeszcze 40 minut. Dobrze wystudzić.
Chleb samo ziarno
W misce wymieszać ze sobą ziarna słonecznika dyni i siemienia lnianego. Dodać otręby i płatki oraz sezam, wymieszać.
Chleb samo ziarno
W innej misce wymieszać wodę z dodatkiem oleju, syropu i soli morskiej.
Chleb samo ziarno
Wodę z olejem i solą wlać do ziaren i wymieszać.
Chleb samo ziarno
Przelać do formy i pozostawić na około 2 godziny aby ziarna wypiły wodę.

Tagi:

dynia chleb