Sposób przygotowania:
Chleb słonecznikowo paprykowy
W dużej misce rozetrzeć drożdże z cukrem. Drożdże powinny zrobić się płynne, następnie wlać wodę i olej i wymieszać płyn. Potem wsypać mąkę, sól oraz paprykę i słonecznik i wyrobić ciasto. Miskę z ciastem przykryć ściereczka i zostawić ciasto do wyrośnięcia. Gdy podwoi swoją objętość ponownie je wyrobić. Foremkę keksowa wysmarować olejem i wysypać mąką. Przygotowane ciasto ułożyć w foremce i wilgotnymi dłońmi wyrównać powierzchnię. Wierzch ciasta posypać robiąc ukośne paski słonecznikiem i makiem. Formę z ciastem zakryć ściereczką i znowu zostawić ciasto do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto wstawić z blaszką do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na 40 minut. Upieczony bochenek wyjąć z formy i wystudzić na kratce. Podawać z dowolnymi dodatkami, ale jak to zwykle bywa domowe pieczywo najlepiej smakuje z masłem.
gusia1000
Editha
zewa
dzięki :)