zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Chleb słonecznikowo paprykowy

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

domowy chleb na drożdżach ...........

Chleb słonecznikowo paprykowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Chleb słonecznikowo paprykowy

 

  • 400 g mąki pszennej typ 500
  • 200 g mąki żytniej typ 720
  • 350 ml letniej wody
  • 5 łyżek oleju
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżka cukru
  • 40 g świeżych drożdży
  • 50 g słonecznika
  • 1 czubata łyżka papryki w płatkach
  • Posypka :
  • mak
  • słonecznik

Sposób przygotowania:

Chleb słonecznikowo paprykowy
W dużej misce rozetrzeć drożdże z cukrem. Drożdże powinny zrobić się płynne, następnie wlać wodę i olej i wymieszać płyn. Potem wsypać mąkę, sól oraz paprykę i słonecznik i wyrobić ciasto. Miskę z ciastem przykryć ściereczka i zostawić ciasto do wyrośnięcia. Gdy podwoi swoją objętość ponownie je wyrobić. Foremkę keksowa wysmarować olejem i wysypać mąką. Przygotowane ciasto ułożyć w foremce i wilgotnymi dłońmi wyrównać powierzchnię. Wierzch ciasta posypać robiąc ukośne paski słonecznikiem i makiem. Formę z ciastem zakryć ściereczką i znowu zostawić ciasto do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto wstawić z blaszką do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na 40 minut. Upieczony bochenek wyjąć z formy i wystudzić na kratce. Podawać z dowolnymi dodatkami, ale jak to zwykle bywa domowe pieczywo najlepiej smakuje z masłem.
Chleb słonecznikowo paprykowy
przygotować składniki do ciasta na chleb
Chleb słonecznikowo paprykowy
cisto wyłożyć do keksówki i posypać słonecznikiem i makiem
Chleb słonecznikowo paprykowy
zosatwić ciasto do wyrośniecia zakrywajac foremke, sciereczka
Chleb słonecznikowo paprykowy
po upieczeniu chleb wyjąć i wystudzić na kratce