Sposób przygotowania:
Chleb słonecznikowy z melasą na zakwasie
Zaczyn: pierwszego dnia wieczorem wymieszać aktywny zakwas z wodą i mąką żytnią żurkową. Przykryć ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu na całą noc. Na drugi dzień rano słonecznik uprażyć na suchej patelni na złoto, odstawić do wystudzenia. Do zaczynu dodać wodę i melasę, wymieszać.Do misy robota wsypać mąkę, sól i słonecznik. Dodać zaczyn i zagnieść ciasto 3 minuty na 2 prędkości i 3 minuty na 3. przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 2-3 godziny. Następnie wymieszać łyżką, wyłożyć do formy (u mnie średnica 25cm), przykryć ściereczką i odstawić na 2 godziny aż wyrośnie. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i piec 30 minut. Po tym czasie zmniejszyć do 200 stopni i dopiec bez formy około 10-15 minut. Wystudzić na kratce