Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Chleb słonecznikowy z melasą na zakwasie

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Nie za ciężki chlebek, z pięknymi dziurkami, ze smakiem i zapachem prażonego słonecznika… pyszny!

Chleb słonecznikowy z melasą na zakwasie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Chleb słonecznikowy z melasą na zakwasie

 

  • Zaczyn:
  • 140 g wody
  • 140 g mąki żytniej żurkowej
  • 1 czubata łyżka zakwasu
  • Ciasto właściwe
  • 75g słonecznika
  • 350 g wody
  • 580 g mąki pszennej chlebowej
  • 15 g soli
  • 15 g melasy

 

Sposób przygotowania:

Chleb słonecznikowy z melasą na zakwasie
Zaczyn: pierwszego dnia wieczorem wymieszać aktywny zakwas z wodą i mąką żytnią żurkową. Przykryć ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu na całą noc. Na drugi dzień rano słonecznik uprażyć na suchej patelni na złoto, odstawić do wystudzenia. Do zaczynu dodać wodę i melasę, wymieszać.Do misy robota wsypać mąkę, sól i słonecznik. Dodać zaczyn i zagnieść ciasto 3 minuty na 2 prędkości i 3 minuty na 3. przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 2-3 godziny. Następnie wymieszać łyżką, wyłożyć do formy (u mnie średnica 25cm), przykryć ściereczką i odstawić na 2 godziny aż wyrośnie. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i piec 30 minut. Po tym czasie zmniejszyć do 200 stopni i dopiec bez formy około 10-15 minut. Wystudzić na kratce
Chleb słonecznikowy z melasą na zakwasie
słonecznik uprażyć na suchej patelni na złoto, odstawić do wystudzenia.
Chleb słonecznikowy z melasą na zakwasie
Do zaczynu dodać wodę i melasę, wymieszać.
Chleb słonecznikowy z melasą na zakwasie
Do misy robota wsypać mąkę, sól i słonecznik. Dodać zaczyn i zagnieść ciasto 3 minuty na 2 prędkości i 3 minuty na 3. przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 2-3 godziny.
Chleb słonecznikowy z melasą na zakwasie
Następnie wymieszać łyżką, wyłożyć do formy (u mnie średnica 25cm), przykryć ściereczką i odstawić na 2 godziny aż wyrośnie.