Sposób przygotowania:
Chleb słonecznikowy na zakwasie
Z nasion słonecznika odłożyć około 2 łyżki do posypania wierzchu chleba. Do dużej miski wlać wodę, zakwas, dodać drożdże oraz cukier i wymieszać. Chrupki zmiksować ale zostawić widoczne grudki. Do płynnej masy wsypać wszystkie mąki, zmiksowane chrupki i słonecznik, sól oraz olej i drewnianą łyżką wyrobić chwilę ciasto. Następnie dalej wyrabiać dłońmi aż będzie odchodzić od ręki. Ciasto wyrównać, oprószyć mąką i zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia pamiętając o przykryciu miski ściereczką. Po podwojeniu swojej objętości ciasto ponownie chwilę wyrobić. Foremki keksowe o standardowych wymiarach posmarować olejem i wysypać mąką. Ciasto podzielić na dwie części i wyłożyć je do foremek, wyrównać powierzchnię zwilżoną w wodzie dłonią i posypać odłożonym słonecznikiem. Tak przygotowane foremki z ciastem zakryć ściereczką i zostawić do ponownego wyrośnięcia. Po wyrośnięciu piec chleby w piekarniku nagrzanym do 200 stopni 50 - 55 minut. Upieczone wyjąć na kratkę i wystudzić.
edytaha
Tak się zastanawiam, co byłoby, gdyby zamiast płatków zbożowych dać kukurydziane?
zewa
oczywiście, że chrupki możesz zastąpić płatkami kukurydzianymi. Ja tutaj akurat miałam po robieniu panierki trochę tych chrupek, więc je wykorzystałam do chlebka.