SUPERPRZEPIS

Chleb śniadaniowy "Zebra"

  • 1
         
ocena: 5/5 głosów: 14
Chleb śniadaniowy "Zebra"

Pyszny chleb z dodatkiem ciemnego kakao zachwyci naszych najmłodszych. Możemy go podać na słodkie śniadanie lub posmarowany tylko masełkiem.

Składniki:

Chleb śniadaniowy "Zebra"

 

  • Na 1 bochenek (keksówka 20x9cm)

 

  • Zaczyn:
  • 125 ml ciepłej lecz nie gorącej wody
  • 125g mąki pszennej (użyłam tortowej Basi)
  • 2 g świeżych drożdży

 

  • Ciasto:
  • 300g mąki (tej co i do zaczynu) + do podsypywania
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 3g drożdży
  • 240ml przegotowanej, ciepłej wody (ale nie gorącej)
  • 80g żurawiny lub rodzynek
  • 1 duża łyżka ciemnego kakao np. Wedel
  • 6 kostek czekolady karmelowej
  • 1 batonik Pierrot (mleczny z orzechami)

Sposób przygotowania:

Chleb śniadaniowy "Zebra"

Etap I- Zaczyn

Chleb śniadaniowy "Zebra"
Ze składników przygotowujemy zaczyn

Wodę, mąkę oraz drożdże łączymy w zaczyn i pozostawiamy na całą noc pod bawełnianą ściereczką do wyrośnięcia.

Etap II

Chleb śniadaniowy "Zebra"
Dzielimy zaczyn i przygotowujemy dwa różne ciasta

Kolejnego dnia ponownie dodajemy do zaczynu rozpuszczone w wodzie drożdże, a po wymieszaniu dzielimy na 2 równe części. Pierwsza: dodajemy kakao oraz bakalie.
Druga: dodajemy posiekaną czekoladę karmelową.

Mieszamy oba ciasta i pozostawiamy do wyrośnięcia na jedną godzinę.

Etap III

Chleb śniadaniowy "Zebra"
Z wyrośniętego ciasta formujemy chlebek i przekładamy do keksówki

Gdy ciasta wyrosną przekładamy je na oprószony mąką blat. Każde wałkujemy na prostokąt (20x15cm) i nakładamy na siebie. Kroimy w paski i nakładamy ponownie na siebie tworząc naprzemienny wzorek.

By ciasta dobrze się ze sobą połączyły wałkujemy je po długości i składamy na pół. Obtoczony w mące przekładamy do keksówki i pozostawiamy do wyrośnięcia.

Etap IV

Chleb śniadaniowy "Zebra"
Wyrośnięty chlebek nacinamy i pieczemy z orzechowym batonem

Po wyrośnięciu robimy 2 podłużne nacięcia, w których umieszczamy posiekany baton. Chleb pieczemy w nagrzanym do 200st C piekarniku ok 25 minut, a następnie przykrywamy folią aluminiową i pieczemy jeszcze 20 minut w temp 180st C. Studzimy na kracie.


Tagi:

chleb