Sposób przygotowania:
Chleb śniadaniowy "Zebra"Etap I- Zaczyn
Wodę, mąkę oraz drożdże łączymy w zaczyn i pozostawiamy na całą noc pod bawełnianą ściereczką do wyrośnięcia.
Etap II
Kolejnego dnia ponownie dodajemy do zaczynu rozpuszczone w wodzie drożdże, a po wymieszaniu dzielimy na 2 równe części. Pierwsza: dodajemy kakao oraz bakalie.
Druga: dodajemy posiekaną czekoladę karmelową.
Mieszamy oba ciasta i pozostawiamy do wyrośnięcia na jedną godzinę.
Etap III
Gdy ciasta wyrosną przekładamy je na oprószony mąką blat. Każde wałkujemy na prostokąt (20x15cm) i nakładamy na siebie. Kroimy w paski i nakładamy ponownie na siebie tworząc naprzemienny wzorek.
By ciasta dobrze się ze sobą połączyły wałkujemy je po długości i składamy na pół. Obtoczony w mące przekładamy do keksówki i pozostawiamy do wyrośnięcia.
Etap IV
Po wyrośnięciu robimy 2 podłużne nacięcia, w których umieszczamy posiekany baton. Chleb pieczemy w nagrzanym do 200st C piekarniku ok 25 minut, a następnie przykrywamy folią aluminiową i pieczemy jeszcze 20 minut w temp 180st C. Studzimy na kracie.
misia5