jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Świąteczny chlebek turecki

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Chlebek turecki pieczono kiedyś na Śląsku tradycyjnie na Święta Wielkanocne.

Świąteczny chlebek turecki Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Świąteczny chlebek turecki

 

 

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Świąteczny chlebek turecki
Drożdże mieszamy z połową letniego mleka, łyżeczką cukru i kilkoma łyżkami mąki. Odstawiamy do wyrośnięcia. Jaja miksujemy z miodem, dodajemy przesianą mąkę, pół szklanki mleka i rozczyn. Dodajemy szczyptę soli po czym zarabiamy ciasto. Dodajemy stopione i ostudzone masło, wyrabiamy ponownie. Na końcu dodajemy połowę posiekanych lub startych drobno migdałów i rodzynki - mieszamy. Odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi objętość formujemy podłużne chlebki, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostawiamy do wyrośnięcia. Gdy chlebki wyrosną smarujemy je roztrzepanym z mlekiem jajem i posypujemy posiekanymi drobno migdałami. Pieczemy chlebki w dobrze nagrzanym piekarniku na rumiany kolor. Po upieczeniu studzimy chlebki na kratce.
Świąteczny chlebek turecki
Gdy chlebki wyrosną smarujemy je roztrzepanym z mlekiem jajem i posypujemy posiekanymi drobno migdałami.
Świąteczny chlebek turecki
Pieczemy chlebki w dobrze nagrzanym piekarniku na rumiany kolor.

Tagi:

pieczywo chleb