Sposób przygotowania:
Świąteczny chlebek turecki
Drożdże mieszamy z połową letniego mleka, łyżeczką cukru i kilkoma łyżkami mąki. Odstawiamy do wyrośnięcia. Jaja miksujemy z miodem, dodajemy przesianą mąkę, pół szklanki mleka i rozczyn. Dodajemy szczyptę soli po czym zarabiamy ciasto. Dodajemy stopione i ostudzone masło, wyrabiamy ponownie. Na końcu dodajemy połowę posiekanych lub startych drobno migdałów i rodzynki - mieszamy. Odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi objętość formujemy podłużne chlebki, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostawiamy do wyrośnięcia. Gdy chlebki wyrosną smarujemy je roztrzepanym z mlekiem jajem i posypujemy posiekanymi drobno migdałami. Pieczemy chlebki w dobrze nagrzanym piekarniku na rumiany kolor. Po upieczeniu studzimy chlebki na kratce.
edytaha
zbysiowa
jaNina
marietta