Sposób przygotowania:
Chleb szpinak z awokadoETAP 1:
Szpinak świeży siekam nożem, przekładam do wysokiego pojemnika, dodaję oliwę, dwie łyżki wody i miksuję blenderem.
ETAP 2:
Do miski przesiewam 2 i 1/2 szklanki mąki. Dodaję zakwas, sól, i zblendowane ziemniaki ugotowane. Ciasto wyrabiam rękoma albo mikserem.
ETAP 3:
Do połowy ciasta dodaję pokrojone awokado, pół szklanki mąki i wyrabiam ciasto. Ciasto nie może być rzadkie bo będzie się kleić do stolnicy.
ETAP 4:
Do drugiej połowy ciasta dosypuję jeszcze szklankę mąki i zarabiam ciasto mikserem albo rękoma.
Ciasto przekładam do jednej miski i odstawiam do wyrośnięcia na pięć godzin.
ETAP 5:
Stolnicę podsypuję mąką, wykładałam ciasto jasne i rozciągam na prostokąt o wymiarach 48 cm na 30 cm, układam na nim szpinakowe ciasto rozciągnięte.
ETAP 6:
Roladę zwijam od dłuższego boku i kroję na pół. U mnie wyszły dwa chlebki pieczone w formie o długości 25 cm.Foremkę smaruję i układam w niej chleb. Odstawiam do wyrośnięcia na dwie godziny.
Piekarnik nagrzewam do temp 250 stopni góra dół, i wstawiam miskę z gorącą wodą pod rusztem.Wkładam chleb i piekę 10 minut, i zmniejszam temperaturę na 170 stopni i piekę jeszcze 40 minut.
Po wyjęciu z piekarnika wykładam chleby na kratkę, spryskuję wodą zimną i przykrywam ściereczką.
gosiapiotrek23
gosia56
czarrna
halina