Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Chleb z płatkami jęczmiennymi i szpinakiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Pyszny domowy pszenny chleb przygotowany na drożdżach, z dodatkiem świeżego szpinaku i płatków jęczmiennych...

Chleb z płatkami jęczmiennymi i szpinakiem

Składniki:

Chleb z płatkami jęczmiennymi i szpinakiem

 

Sposób przygotowania:

Chleb z płatkami jęczmiennymi i szpinakiem

Etap 1

Chleb z płatkami jęczmiennymi i szpinakiem
Rozczyn przygotowany z mleka drożdży i cukru.

Drożdże rozpuścić w mleku z dodatkiem cukru, odłożyć na kilkanaście minut.

Etap 2

Chleb z płatkami jęczmiennymi i szpinakiem
Świeże liście szpinaku zmiksowane z olejem.

Szpinak przełożyć do miski blendera, dodać do niego olej i mocno zmiksować.

Etap 3

Chleb z płatkami jęczmiennymi i szpinakiem
Wszystkie sypkie składniki przesypane do miski.

Obie mąki przesypać do miski. Dodać do nich płatki i sól, dokładnie wymieszać.

Etap 4

Chleb z płatkami jęczmiennymi i szpinakiem
Woda rozczyn drożdżowy i szpinak dodane do sypkich składników.

Do sypkich składników dodać wodę, rozczyn drożdżowy i zmiksowany szpinak, wymieszać.

Etap 5

Chleb z płatkami jęczmiennymi i szpinakiem

Ciasto wyrabiać ok. 15 minut. Miskę z ciastem przykryć czystą ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Etap 6

Chleb z płatkami jęczmiennymi i szpinakiem

Wyrośnięte ciasto zbić, uderzając w nie dłonią, przełożyć do dwóch małych keksówek, przykryć ściereczką i odłożyć do ponownego podrośnięcia.

Etap 7

Chleb z płatkami jęczmiennymi i szpinakiem

Chleb piec w 230 stopniach z funkcją hydropieczenie przez ok. 15-20 minut, następnie w 200 stopniach przez kolejne 25 minut. Upieczony chleb wyjąć z foremek, studzić na kratce.


Tagi:

chleb szpinak