BĄBELEK85

BĄBELEK85

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 186]

Chleb ze szpinakiem i czosnkiem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Polskie dania kojarzą mi się z zapachem pieczonego chleba.Najlepiej smakuje z prawdziwym masełkiem. Jeszcze lekko ciepły. dziś trudno jest kupic dobry chleb, dlatego często sama eksperymentuję z pieczywem.

Chleb ze szpinakiem i czosnkiem

Składniki:

Chleb ze szpinakiem i czosnkiem

 

  • 5 dag drożdzy
  • pół kg mąki pszennej
  • szklanka ciepłej wody
  • 2 łyżki rozpuszczonego i ostudzonego masła
  • szczypta cukru
  • szczypta soli
  • jajko do smarowania

 

 

 

Sposób przygotowania:

Chleb ze szpinakiem i czosnkiem
Pokruszone drobno drożdze zalewam połową ciepłej wody, dodaję łyżeczkę cukru i mąki. Zaczyn mieszam i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Do zaczynu dodaję resztę wody, sól, masło i mąkę. Zagniatam elastyczne ciasto. Nakrywam je ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W tym czasie szpinak rozmrażam, dodaję przeciśnięty czosnek, podsmażam wszystko łyżce masła, doprawiam solą i pieprzem. Wyrośnięte ciasto rozwałkowuje na prostokąt, smaruję ostudzonym farszem szpinakowym i posypuję startym serem,. Zwiajam w rulon. Przekrajam na pół. Wkładam do dwóch małych keksówek, wyłożonych papierem do pieczenia. Smaruję roztrzepanym jajkiem i opruszam ziołami. piekę 45 minut w 180 st.