Sposób przygotowania:
Chleb ze szpinakiem i czosnkiem
Pokruszone drobno drożdze zalewam połową ciepłej wody, dodaję łyżeczkę cukru i mąki. Zaczyn mieszam i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Do zaczynu dodaję resztę wody, sól, masło i mąkę. Zagniatam elastyczne ciasto. Nakrywam je ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W tym czasie szpinak rozmrażam, dodaję przeciśnięty czosnek, podsmażam wszystko łyżce masła, doprawiam solą i pieprzem. Wyrośnięte ciasto rozwałkowuje na prostokąt, smaruję ostudzonym farszem szpinakowym i posypuję startym serem,. Zwiajam w rulon. Przekrajam na pół. Wkładam do dwóch małych keksówek, wyłożonych papierem do pieczenia. Smaruję roztrzepanym jajkiem i opruszam ziołami. piekę 45 minut w 180 st.