patka96

patka96

Kucharz
[Przepisów: 11]

Chleb pomidorowo-szpinakowo-bazyliowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zdrowy, nasycony warzywami chleb to idealne rozpoczęcie dnia. Ciekawy i zachęcający wygląd to jedna z wielu zalet tego chleba. Świetny sposób, aby zachęcić dzieci do warzyw.

Chleb pomidorowo-szpinakowo-bazyliowy

Składniki:

Chleb pomidorowo-szpinakowo-bazyliowy

 

  • szklanki mąki+ 1 szklanka (u mnie pół na pół pszenna i pszenna pełnoziarnista)
  • 25g drożdży
  • lekko ponad pół szklanki letniej wody
  • łyżeczka cukru
  • 1,5 łyżeczki soli morskiej
  • suszony czosnek
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • ponad 1 szklanka posiekanych liści szpinaku
  • garść świeżej bazylii

Sposób przygotowania:

Chleb pomidorowo-szpinakowo-bazyliowy
Drożdże rozpuścić w wodzie. Dodać cukier i łyżkę mąki. Wymieszać i odstawić. Mąki przesiać, dodać sól, czosnek i olej, posiekaną bazylię i wyrośnietę drożdże. Zagnieść miękkie ciasto i odstawić na 1,5h. Po tym czasie ciasto podzielić na 2 części. Do jednej dodać koncentrat i 1/4 mąki. Do drugiej szpinak i 3/4 szkl. mąki. Zagnieść oddzielne ciasta i rozwałkować na 2 prostokąty. Nałożyć je na siebie i zwinąć. Włożyc do formy i odstawić na 30 minut. Piec 30minut w 190 stopniach.