Sposób przygotowania:
Chleb szpinakowo-czosnkowyRozczyn

Drożdże rozpuścić w mleku z dodatkiem cukru, odłożyć na kilkanaście minut.
Przygotowanie szpinaku i czosnku

Liście szpinaku przełożyć do miski blendera. Dodać do niego czosnek i olej, mocno zmiksować.
Przygotowanie sypkich składników

Obie mąki i sól przesypać do miski, wymieszać.
Dodanie pozostałych składników

Do sypkich składników dodać rozczyn drożdżowy, wodę i zmiksowany z czosnkiem szpinak. Wymieszać.
Wyrabianie ciasta

Ciasto wyrabiać ok. 15 minut. Po tym czasie miskę z ciastem przykryć czystą ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Przełożenie ciasta do foremki

Wyrośnięte ciasto zbić, uderzając w nie dłonią, przełożyć do natłuszczonej i posypanej mąką foremki (15x28 cm), lekko oprószyć mąką, przykryć i odłożyć do ponownego podrośnięcia.
Pieczenie

Chleb piec w 230 stopniach przez ok. 15 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 180 stopni, chleb piec kolejne 50 minut. Upieczony chlebek wyjąć z foremki, studzić na kratce.