Sposób przygotowania:
Chleb tostowy z dodatkiem siemienia lnianego
Zaczyn: Drożdże pokruszyć, dodać miód. Gdy drożdże się całkowicie rozpuszczą, dodać mleko i mąkę, sól, siemię lniane. Wszystko dobrze wymieszać by nie było grudek i odstawić na około 10 minut. Ciasto: Do większej miski wsypać mąkę, dodać zaczyn drożdżowy, delikatnie wymieszać i zacząć dolewać ciepłą wodę i jednocześnie wyrabiać ciasto . Podczas wyrabiania dodawać olej. Wyrobione ciasto powinno przestać kleić się do rąk, być sprężyste i dość miękkie. Wyrobione ciasto przykryć lnianą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte zagnieść raz jeszcze i pozostawić do ponownego wyrośnięcia. Dwie keksówki wysmarować masłem i obsypać płatkami owsianymi. Ciasto zagnieść i podzielić na 2 części. Każdą częścią ciasta wypełnić keksówki i odstawić by ciasto wyrosło. Ja wyrośnięte ciasto posmarowałam jeszcze roztrzepanym jajkiem , jednak to nie jest konieczne. Keksowki z wyrośniętym ciastem wstawić do piecyka nagrzanego do 170 C i piec przez około 40-50 minut. Upieczony wyciągnąć i ostudzić na kratce.
2milutka
Netka
Dziękuję :)