SUPERPRZEPIS

Chleb tostowy z dodatkiem siemienia lnianego

  • 2
  • Netka
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9
Chleb tostowy z dodatkiem siemienia lnianego Więcej zdjęć (5)

Prosty i smaczny chleb drożdżowy wzbogacony zdrowym siemieniem lnianym. Świetnie sprawdza się jako chleb tostowy, polecam dla dzieci i nie tylko :)

Składniki:

Chleb tostowy z dodatkiem siemienia lnianego

 

  • Zaczyn

 

 

 

 

  • 3/4 szklanki ciepłego mleka

 

  • 1 plaska łyżka soli

 

  • 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego

 

  • Ciasto

 

 

  • 300 ml cieplej wody

 

  • 20 ml oleju

 

  • masło do wysmarowania keksówek

 

Sposób przygotowania:

Chleb tostowy z dodatkiem siemienia lnianego
Zaczyn: Drożdże pokruszyć, dodać miód. Gdy drożdże się całkowicie rozpuszczą, dodać mleko i mąkę, sól, siemię lniane. Wszystko dobrze wymieszać by nie było grudek i odstawić na około 10 minut. Ciasto: Do większej miski wsypać mąkę, dodać zaczyn drożdżowy, delikatnie wymieszać i zacząć dolewać ciepłą wodę i jednocześnie wyrabiać ciasto . Podczas wyrabiania dodawać olej. Wyrobione ciasto powinno przestać kleić się do rąk, być sprężyste i dość miękkie. Wyrobione ciasto przykryć lnianą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte zagnieść raz jeszcze i pozostawić do ponownego wyrośnięcia. Dwie keksówki wysmarować masłem i obsypać płatkami owsianymi. Ciasto zagnieść i podzielić na 2 części. Każdą częścią ciasta wypełnić keksówki i odstawić by ciasto wyrosło. Ja wyrośnięte ciasto posmarowałam jeszcze roztrzepanym jajkiem , jednak to nie jest konieczne. Keksowki z wyrośniętym ciastem wstawić do piecyka nagrzanego do 170 C i piec przez około 40-50 minut. Upieczony wyciągnąć i ostudzić na kratce.
Chleb tostowy z dodatkiem siemienia lnianego
Zaczyn polaczyc z pozostalymi zkladnikami
Chleb tostowy z dodatkiem siemienia lnianego
Wyrobione ciasto odstawić do wyrośnięcia
Chleb tostowy z dodatkiem siemienia lnianego
Wyrosniete zagniesc przelozyc do keksowek i ponownie pozostawic by wyroslo
Chleb tostowy z dodatkiem siemienia lnianego
Upieczone chleby wystudzić na kratce kuchennej

Tagi:

ciasto chleb