Sposób przygotowania:
Orkiszowy chleb tostowyETAP 1:
Świeże drożdże wymieszać z cukrem, gdy drożdże się rozpuszczą, dodać 2 łyżki letniej wody i 2 łyżki mąki. Wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Obie mąki przesiać i przełożyć do misy miksera, dodać wyrośnięty rozczyn, ciepłą wodę i mleko, miękkie masło i sól.
Ciasto miksować początkowo na wolnych, a po chwili na wyższych obrotach końcówką do ciasta drożdżowego. Miskę przykryć lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
ETAP 2:
Następnie ciasto wyjąć z miski na oprószony mąką blat i jeszcze przez chwilę wyrabiać ręcznie, w razie potrzeby delikatnie podsypując mąką.
Z ciasta uformować bochenek i przełożyć do natłuszczonej i obsypanej mąką formy o wymiarach 36x8,5 cm. Foremkę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto wstawić do nagrzanego do 200°C piekarnika i piec 15 minut. Następnie obniżyć temperaturę do 190°Ci piec jeszcze 40-45 minut.
ETAP 3:
Chleb jest upieczony, gdy stukając w jego spód słychać głuchy odgłos. Wystudzić na kratce kuchennej.