SUPERPRZEPIS

Domowy chleb tostowy

  • 3
  • anemon
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 24
         
ocena: 4/5 głosów: 11
Domowy chleb tostowy

Świeżo upieczony wspaniale smakuje z masłem, dżemem lub żółtym serem. Na drugi dzień świetnie nadaje się na tosty.

Składniki:

Domowy chleb tostowy

 

Sposób przygotowania:

Domowy chleb tostowy

ETAP 1:

Domowy chleb tostowy
Z drożdży, maki iletniej wody zrobić rozczyn.

Pokruszone drożdże wymieszać z łyżeczką cukru, gdy drożdże się rozpuszczą, dodać 4 łyżki letniej wody i 2 łyżki mąki. Wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

ETAP 2:

Domowy chleb tostowy
Dobrze wyrobione ciasto odstawić do wyrośnięcia.

Mąkę przesiać i przełożyć do misy miksera, dodać gotowy rozczyn, ciepłą wodę, mleko w proszku, miękkie masło i sól.

Wyrabiać ciasto mikserem początkowo na wolnych, a po chwili na wyższych obrotach końcówką do do ciasta drożdżowego. Miskę przykryć lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

ETAP 3:

Domowy chleb tostowy
Uformowany bochenek przełożyć do foremki.

Następnie wyjąć ciasto z miski na oprószony mąką blat i jeszcze przez chwilę wyrabiać rękoma, w razie potrzeby delikatnie podsypując mąką.

Uformować chleb i przełożyć do natłuszczonej i obsypanej mąką formy o wymiarach 36x8,5 cm.

ETAP 4:

Domowy chleb tostowy
Foremkę z wyrośniętym ciastem wstawić do piekarnika.

Foremkę z ciastem przykryć lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Następnie wstawić do nagrzanego do 200°C piekarnika i piec 15 minut. Następnie obniżyć temperaturę do 190°Ci piec jeszcze 40-45 minut.

ETAP 5:

Domowy chleb tostowy

Chleb jest upieczony, gdy stukając w jego spód słychać głuchy odgłos. Wystudzić na kratce kuchennej.


Tagi:

chleb