Sposób przygotowania:
Domowy chleb tostowyETAP 1:
Pokruszone drożdże wymieszać z łyżeczką cukru, gdy drożdże się rozpuszczą, dodać 4 łyżki letniej wody i 2 łyżki mąki. Wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
ETAP 2:
Mąkę przesiać i przełożyć do misy miksera, dodać gotowy rozczyn, ciepłą wodę, mleko w proszku, miękkie masło i sól.
Wyrabiać ciasto mikserem początkowo na wolnych, a po chwili na wyższych obrotach końcówką do do ciasta drożdżowego. Miskę przykryć lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
ETAP 3:
Następnie wyjąć ciasto z miski na oprószony mąką blat i jeszcze przez chwilę wyrabiać rękoma, w razie potrzeby delikatnie podsypując mąką.
Uformować chleb i przełożyć do natłuszczonej i obsypanej mąką formy o wymiarach 36x8,5 cm.
ETAP 4:
Foremkę z ciastem przykryć lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Następnie wstawić do nagrzanego do 200°C piekarnika i piec 15 minut. Następnie obniżyć temperaturę do 190°Ci piec jeszcze 40-45 minut.
ETAP 5:
Chleb jest upieczony, gdy stukając w jego spód słychać głuchy odgłos. Wystudzić na kratce kuchennej.
skuter5
biedroneczki
Czekoladka 2