Sposób przygotowania:
Domowy chleb tostowy
1.Drożdże rozcieramy z cukrem,dwoma łyżkami mąki i połową ciepłej wody. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 15 minut w ciepłe miejsce. 2.Do mąki dodajemy masło i rozcieramy opuszkami palców,aż powstaną małe grudki,następnie dodajemy pozostałe składniki,jajko,sól,rozczyn i stopniowo wlewając wodę zagniatamy ciasto. 3.Ciasto wyrabiamy przez kilka minut,aż będzie gładkie,następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około godzinę w ciepłe miejsce. 4.Po tym czasie ciasto uderzamy kilka razy pięścią,żeby je odgazować,formujemy bochenek i wkładamy do foremki posmarowanej masłem i posypanej otrębami,o wymiarach około 30 cm x 7 cm x 8 cm. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 30 minut w ciepłe miejsce. 5.Chlebek pieczemy około 45 minut w temperaturze 200 stopni.Upieczony studzimy i kroimy w cienkie kromki. Rady:szklanki użyłam o pojemności 250 ml.