kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Chleb trzyskładnikowy (bezglutenowy, bez drożdży)

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Kasza gryczana niepalona, woda i sól – te trzy składniki wystarczą żeby upiec zdrowy chleb bezglutenowy.

Chleb trzyskładnikowy (bezglutenowy, bez drożdży)

Składniki:

Chleb trzyskładnikowy (bezglutenowy, bez drożdży)

podstawowe

  • 400 g kaszy gryczanej niepalonej nazywanej też białą
  • 2 szklanki letniej wody
  • łyżeczka soli

 

  • opcjonalnie:
  • szklanka ziaren (słonecznik, dynia, siemię lniane itp.)
  • szklanka orzechów (dowolnych)
  • suszone pomidory w oleju
  • lub cokolwiek chcemy :)

Sposób przygotowania:

Chleb trzyskładnikowy (bezglutenowy, bez drożdży)
Kaszę zalewamy lenia wodą i pozostawiamy na dwa dni. W tym czasie kilkukrotnie mieszamy kaszę. Po tym czasie miksujemy kaszę z wodą. Dodajemy łyżeczkę soli i dokładnie mieszamy. Jeśli chcecie go wzbogacić jakimiś dodatkami można je dodać na tym etapie.

Ciasto przelewamy do blaszki (21x11cm), wyłożonej papieem do pieczenia.

Ciasto w foremkach zostawiamy na ok. 8-12 godzin w temperaturze pokojowej.

Możemy też upiec je od razu ale wtedy będzie mniej napowietrzone. Pieczemy w 180 stopniach C przez około 55-60 minut (do tzw „suchego patyczka”

Studzimy na kratce.

Tagi:

chleb