sammakko

sammakko

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 396]

Chleb typu "podaj dalej"

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Pyszny chleb pieczony na zakwasie z dodatkiem ziaren słonecznika i siemienia lnianego. Idealnie pasuje na wielkanocny stół jak również do święconki.

Chleb typu "podaj dalej" Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Chleb typu "podaj dalej"

 

  • 3 łyżki zaczynu
  • 1 szkl maki żytniej
  • 1 szkl ciepłej przegotowanej wody

 

Sposób przygotowania:

Chleb typu "podaj dalej"
Zaczyn na ten chleb dostałam od siostry. Musimy go odpowiednio dokarmić. W dużej misce umieszczamy zaczyn, mąkę żytnią oraz 1 szklankę ciepłej wody. Mieszamy dokładnie drewnianą łyżką i zostawiamy do wyrośnięcia, najlepiej na całą noc, ewentualnie minimum na 8 godzin. Następnie dodajemy wszystkie pozostałe składniki. Również dokładnie mieszamy drewnianą łyżką i odstawiamy na 2 godziny. Po tym czasie przekładamy 2-3 łyżki ciasta do słoika. Zakręcamy i przechowujemy w lodówce maksymalnie 7 dni. Możemy go przekazać komuś lub upiec następny chleb. Pozostałe ciasto przekładamy do formy (duża keksówka lub dwie małe) wysmarowanej olejem. Skrapiamy wierzch wodą i zostawiamy jeszcze na 30 minut. Pieczemy około 1 godziny.
Chleb typu "podaj dalej"
Wszystkie składniki dodajemy do zaczynu.
Chleb typu "podaj dalej"
Dokładnie mieszamy drewnianą łyżką i odstwaimy do wyrośnięcia.
Chleb typu "podaj dalej"
Po dwuch godzinach ciasto conajmniej podwaja swoją objetość.
Chleb typu "podaj dalej"
Przekładamy je do dużej keksówki i pieczemy około 1 godzinę.