Sposób przygotowania:
Chleb typu "podaj dalej"
Zaczyn na ten chleb dostałam od siostry. Musimy go odpowiednio dokarmić. W dużej misce umieszczamy zaczyn, mąkę żytnią oraz 1 szklankę ciepłej wody. Mieszamy dokładnie drewnianą łyżką i zostawiamy do wyrośnięcia, najlepiej na całą noc, ewentualnie minimum na 8 godzin. Następnie dodajemy wszystkie pozostałe składniki. Również dokładnie mieszamy drewnianą łyżką i odstawiamy na 2 godziny. Po tym czasie przekładamy 2-3 łyżki ciasta do słoika. Zakręcamy i przechowujemy w lodówce maksymalnie 7 dni. Możemy go przekazać komuś lub upiec następny chleb. Pozostałe ciasto przekładamy do formy (duża keksówka lub dwie małe) wysmarowanej olejem. Skrapiamy wierzch wodą i zostawiamy jeszcze na 30 minut. Pieczemy około 1 godziny.