Sposób przygotowania:
Chleb wieloziarnisty na drożdżachETAP 1:
Pokruszone świeże drożdże wymieszać z cukrem, a po chwili jak zrobią się płynne dodać łyżkę mąki i dwie łyżki letniej wody. Wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
ETAP 2:
W misce wymieszać przesianą mąkę, otręby, siemię lniane, słonecznik i pestki dyni.
ETAP 3:
Do miski wlać letnią wodę, dodać mieszankę mąki, otrąb i ziaren, dodać wyrośnięte drożdże.
ETAP 4:
Całość wymieszać, dodać sól i krótko zmiksować lub dokładnie wymieszać łyżką. Miskę nakryć folia spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
ETAP 5:
Wyrośnięte ciasto zamieszać łyżką, aby je odgazować, a następnie przelać do wysmarowanej masłem i obsypanej otrębami keksówki o wymiarach 30x11 cm.
Odstawić do ponownego wyrastania. Wyrośnięte ciasto wstawić do nagrzanego do 200ºC piekarnika i piec 10 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 190ºC i piec 30 minut.
Upieczony chleb wyłożyć na kratkę kuchenną, postukać w jego spód i jeśli wydaje głuchy odgłos, to znaczy, że chleb jest upieczony. Zostawić do całkowitego wystudzenia.
*ciasto jest dość luźne, więc można użyć nawet ręcznego miksera lub jedynie wymieszać łyżką, niepotrzebny jest mikser dużej mocy
zbysiowa
Marika-
anemon
Dziękuję i polecam.
anemon
To jest odpowiedni chleb do tego, aby zacząć piec, on się nie może nie udać, nawet jakbyś się bardzo starała, on i tak zawsze się uda. Namawiam Cię na to "ryzyko".