Sposób przygotowania:
Chleb wieloziarnisty
W dużej misce lub garnku pokruszyć drożdże, dodać sól, cukier i wodę. Wszystko dokładnie wymieszać. Następnie dodać mąkę, płatki owsiane i wszystkie ziarna. Ponownie wymieszać. Odstawić do wyrośnięcia na 20 - 30 minut, przykrywając miskę ściereczką.
Po tym czasie wyrośnięte ciasto drożdżowe jeszcze raz wymieszać. Następnie przekładać do wysmarowanych olejem foremek. Wielkość foremek dobieramy w zależności od tego jaki duży i jaki kształt chleba chcemy. Nie należy formy wypełniać po brzegi bo chleb rośnie podczas pieczenia.
Wierzch chleba można posmarować jajkiem i posypać ziarnami.
Piec ok 1 godziny w temperaturze 220°C. Uważać by się nie przypalił bo temperatura jest wysoka.
W razie potrzeby podczas pieczenia, można przykryć górę chleba folią aluminiową, by się nie przypalił.
Po tym czasie wyrośnięte ciasto drożdżowe jeszcze raz wymieszać. Następnie przekładać do wysmarowanych olejem foremek. Wielkość foremek dobieramy w zależności od tego jaki duży i jaki kształt chleba chcemy. Nie należy formy wypełniać po brzegi bo chleb rośnie podczas pieczenia.
Wierzch chleba można posmarować jajkiem i posypać ziarnami.
Piec ok 1 godziny w temperaturze 220°C. Uważać by się nie przypalił bo temperatura jest wysoka.
W razie potrzeby podczas pieczenia, można przykryć górę chleba folią aluminiową, by się nie przypalił.