jovi

jovi

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 436]

Chleb wieloziarnisty

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Domowy chleb wieloziarnisty:)

Chleb wieloziarnisty

Składniki:

Chleb wieloziarnisty

 

  • 1 kg mąki pszennej
  • 5 dag świeżych drożdży
  • 1 litr ciepłej wody
  • 5 łyżek cukru
  • 1½ łyżki soli
  • 10 łyżek siemienia lnianego
  • 10 łyżek łuskanego słonecznika
  • 10 łyżek ziaren sezamu
  • 10 łyżek pestek z dyni
  • 10 łyżek maku
  • 1 szklanka płatków owsianych
  • (duża porcja, można zrobić z połowy)

 

Sposób przygotowania:

Chleb wieloziarnisty
W dużej misce lub garnku pokruszyć drożdże, dodać sól, cukier i wodę. Wszystko dokładnie wymieszać. Następnie dodać mąkę, płatki owsiane i wszystkie ziarna. Ponownie wymieszać. Odstawić do wyrośnięcia na 20 - 30 minut, przykrywając miskę ściereczką.

Po tym czasie wyrośnięte ciasto drożdżowe jeszcze raz wymieszać. Następnie przekładać do wysmarowanych olejem foremek. Wielkość foremek dobieramy w zależności od tego jaki duży i jaki kształt chleba chcemy. Nie należy formy wypełniać po brzegi bo chleb rośnie podczas pieczenia.

Wierzch chleba można posmarować jajkiem i posypać ziarnami.

Piec ok 1 godziny w temperaturze 220°C. Uważać by się nie przypalił bo temperatura jest wysoka.

W razie potrzeby podczas pieczenia, można przykryć górę chleba folią aluminiową, by się nie przypalił.