Sposób przygotowania:
Prosty chleb wieloziarnisty
Do miski przesiać mąkę. Dodać drożdże. Wsypać płatki, otręby, oraz wszystkie ziarna i wymieszać dokładnie. Doprawić solą, cukrem. Wlać oliwę i znów wymieszać. Stopniowo dolewać wodę i wyrabiać ciasto. Wyrabiać aż ciasto będzie gładkie i będzie odchodzić do ręki. Przełożyć do miski, posypać lekko mąką i zostawić do wyrośnięcia na około 1,5 godz. Po tym czasie ponownie lekko ciasto wyrobić. Keksówkę wysmarować masłem i wysypać mąkę i przełożyć chleb. Zostawić na kolejne 15 minut pod przykryciem, aby ponownie wyrosło. W między czasie piekarnik rozgrzać do 200 st. Chleb posmarować wodą i posypać ziarnami i wstawić blaszkę do piekarnika. Piec około godziny. Wyjąć i ostudzić. Smacznego!