Sposób przygotowania:
Chleb wieloziarnisty na drożdżach
Rozczyn : Do miski wlewam 500 ml wody ciepłej. Kruszę drożdże do wody ciepłej i dodaje cukier, mieszam do rozpuszczenia. Wykonanie: Do miski wsypuje trzy rodzaje mąki ( pszenna żytnia i krupczatka) . Dodaje otręby słonecznik , dynie i sezam oraz sól Mieszam składniki aby wszystkie się wymieszały , robie dołek i wlewam drożdże z cukrem , delikatnie mieszam . Powstaje zawiesina . Zostawiam na 20 minut. Po 20 minutach dolewam ciepłej wody 500 ml i wyrabiam ciasto. Zostawiam do wyrośnięcia na 1.1/2 godziny , ponownie wyrabiam. Przekładam do dwóch form żaroodpornych jajowatych obsypanych wcześniej mąką( zostawiam do wyrośnięcia na 20 minut) . Ciasto nie może przerosnąć naczyń żaroodpornych w czasie " leżakowania" Do pieca wkładam formę z woda na sam dół , a wyżej wkładam chleb . Piekę w 190°C ok. 45-50 min , sprawdzając patyczkiem czy się opiekły .
Igraszki Losu
lalunia
bardzo smaczny :)