lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Chleb wieloziarnisty na drożdżach

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 40
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Od jakiegoś czasu chodzi za mną do mowy chlebek . Taki na drożdżach z mnóstwem ziaren różnych . Zrobiłam go i jest mega apetyczny .

Chleb wieloziarnisty na drożdżach Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Chleb wieloziarnisty na drożdżach

 

Sposób przygotowania:

Chleb wieloziarnisty na drożdżach
Rozczyn : Do miski wlewam 500 ml wody ciepłej. Kruszę drożdże do wody ciepłej i dodaje cukier, mieszam do rozpuszczenia. Wykonanie: Do miski wsypuje trzy rodzaje mąki ( pszenna żytnia i krupczatka) . Dodaje otręby słonecznik , dynie i sezam oraz sól Mieszam składniki aby wszystkie się wymieszały , robie dołek i wlewam drożdże z cukrem , delikatnie mieszam . Powstaje zawiesina . Zostawiam na 20 minut. Po 20 minutach dolewam ciepłej wody 500 ml i wyrabiam ciasto. Zostawiam do wyrośnięcia na 1.1/2 godziny , ponownie wyrabiam. Przekładam do dwóch form żaroodpornych jajowatych obsypanych wcześniej mąką( zostawiam do wyrośnięcia na 20 minut) . Ciasto nie może przerosnąć naczyń żaroodpornych w czasie " leżakowania" Do pieca wkładam formę z woda na sam dół , a wyżej wkładam chleb . Piekę w 190°C ok. 45-50 min , sprawdzając patyczkiem czy się opiekły .
Chleb wieloziarnisty na drożdżach
Do miski wsypuje trzy rodzaje mąki ( pszenna żytnia i krupczatka) .
Chleb wieloziarnisty na drożdżach
Dodaję do mąki otręby i mieszam razem całość .
Chleb wieloziarnisty na drożdżach
Dodaję słonecznik , dynie i sezam oraz sól Mieszam składniki aby wszystkie się wymieszały , robie dołek i wlewam drożdże z cukrem , delikatnie mieszam
Chleb wieloziarnisty na drożdżach
Powstaje zawiesina . Zostawiam na 20 minut. Po 20 minutach dolewam ciepłej wody 500 ml i wyrabiam ciasto. Zostawiam do wyrośnięcia na 1.1/2 godziny , ponownie wyrabiam.