pacpaw

pacpaw

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1427]

Chleb wieloziarnisty żytni z żurawiną

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Z podanej ilości składników upiekłem 3 bochenki chleba o sumarycznej wadze 3 kg. Chleb miał wysokość 6 cm.

Chleb wieloziarnisty żytni z żurawiną Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Chleb wieloziarnisty żytni z żurawiną

 

Sposób przygotowania:

Chleb wieloziarnisty żytni z żurawiną
Zakwas żytni umieszczamy w dużej misce. Wsypujemy mąkę żurkową. Rozpoczynamy mieszanie. Mieszając stopniowo dolewamy wody. Wymieszane ciasto odstawiamy na 1 godzinę. Po tym czasie dodajemy pestki oraz żurawinę. Doprawiamy również solą. Ponownie mieszamy. Ciasto przekładamy do blaszek wypełniając je do 2/3 wysokości. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 4-5 godzin do wyrośnięcia. Piekarnik rozgrzewamy do 220°C. Wstawiamy wyrośnięty chleb. Pieczemy 10 minut. Po tym czasie temperaturę zmniejszamy do 180°C i pieczemy kolejne 25 minut. Upieczony chleb smarujemy mlekiem, który zmiękczy nam skórkę.
Chleb wieloziarnisty żytni z żurawiną
Rozpoczynamy od przygotowania zakwasu z mąki żurkowej
Chleb wieloziarnisty żytni z żurawiną
Gotowy zakwas mieszamy z mąką żurkową i wodą
Chleb wieloziarnisty żytni z żurawiną
Ciasto chlebowe przekładamy do blaszek
Chleb wieloziarnisty żytni z żurawiną
Upoeczone bochenki chleba smarujemy z wierzchu mlekiem