Sposób przygotowania:
Chlebek wieloziarnisty na maślance1.
Do przygotowanej miski wyspałam dwa rodzaje mąki oraz otręby pszenne i wymieszałam.
2.
Słonecznik, siemię lniane oraz sezam uprażyłam na suchej patelni i ciepłe ziarna dodałam do miski. Ponownie wymieszałam.
3.
Kolejno dodawałam sól kuchenną, cukier kryształ, a na końcu poskubane świeże drożdże. Po każdym dodanym składniku mieszałam łyżką drewnianą.
4.
Ostatnim składnikiem była maślanka ( była w temperaturze pokojowej ), która dolałam do miski.
5.
Bardzo dokładnie wszystkie składniki ze sobą wymieszałam i odstawiłam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na czas 20 minut.
6.
Po upływie tego czasu ciasto "odgazowałam" i przełożyłam do silikonowych foremek. Wcześniej nagrzałam piekarnik do 230 stopni C i wstawiłam foremki z ciastem na czas 15 minut. Potem zmniejszyłam temperaturę do 200 stopni C i piekłam jeszcze chlebki przez 30 minut.
7.
Upieczone i gorące chlebki wyjęłam z foremek i wystudziłam na kratce z piekarnika.
Smacznego !