Renata9

Renata9

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 329]

Chlebek wieloziarnisty na maślance

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Chlebek, który upiekłam na swojskiej maślance z moimi ulubionymi ziarnami. W smaku wyszedł bardzo dobry. Wszystkim domownikom bardzo smakował.

Chlebek wieloziarnisty na maślance

Składniki:

Chlebek wieloziarnisty na maślance

 

  • 40 dag mąki krupczatki
  • 10 dag mąki orkiszowej typ 2000
  • 1 łyżka otrąb pszennych
  • 2 łyżki ziaren słonecznika
  • 2 łyżki ziaren siemienia lnianego
  • 2 łyżki ziaren sezamu białego
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 20 g drożdży świeżych
  • 1/2 litra maślanki

Sposób przygotowania:

Chlebek wieloziarnisty na maślance

1.

Chlebek wieloziarnisty na maślance
Wsypanie do miski mąki oraz otrąb i wymieszanie ze sobą

Do przygotowanej miski wyspałam dwa rodzaje mąki oraz otręby pszenne i wymieszałam.

2.

Chlebek wieloziarnisty na maślance
Uprażone i ciepłe ziarna dodane do miski

Słonecznik, siemię lniane oraz sezam uprażyłam na suchej patelni i ciepłe ziarna dodałam do miski. Ponownie wymieszałam.

3.

Chlebek wieloziarnisty na maślance
Dodanie do miski soli, cukru i świezych drożdży

Kolejno dodawałam sól kuchenną, cukier kryształ, a na końcu poskubane świeże drożdże. Po każdym dodanym składniku mieszałam łyżką drewnianą.

4.

Chlebek wieloziarnisty na maślance
Dolanie maślanki letniej do pozostałych składników

Ostatnim składnikiem była maślanka ( była w temperaturze pokojowej ), która dolałam do miski.

5.

Chlebek wieloziarnisty na maślance
Dokladne wymieszanie wszystkich składników

Bardzo dokładnie wszystkie składniki ze sobą wymieszałam i odstawiłam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na czas 20 minut.

6.

Chlebek wieloziarnisty na maślance

Po upływie tego czasu ciasto "odgazowałam" i przełożyłam do silikonowych foremek. Wcześniej nagrzałam piekarnik do 230 stopni C i wstawiłam foremki z ciastem na czas 15 minut. Potem zmniejszyłam temperaturę do 200 stopni C i piekłam jeszcze chlebki przez 30 minut.

7.

Chlebek wieloziarnisty na maślance

Upieczone i gorące chlebki wyjęłam z foremek i wystudziłam na kratce z piekarnika.
Smacznego !


Tagi:

chleb pieczywo