Sposób przygotowania:
Chleb wieloziarnistyzaczyn

Drożdże i cukier rozpuszczamy w wodzie, dodajemy olej i odstawiamy na chwilkę i przygotowujemy resztę składników.
Płatki lekko rozdrabniamy blenderem lub mikserem.
wyrabianie

Do miski odmierzamy mąkę, dodajemy sól, wszystkie ziarna, rozdrobnione płatki.
Wlewamy rozczyn i mieszamy do połączenia się składników, sprawdzając czy nie mamy białych plam z suchej mąki.
pieczenie

Ciasto dzielimy na pół i rozkładamy do keksówek nasmarowanych olejem i lekko obsypanych płatkami. Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na pół godziny w ciepłe miejsce.
Ciasto powinno podrosnąć około 1 cm ponizej rantu.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200stopni C i pieczemy około 1 h
Moja uwaga- można naparować piekarnik, ale ja nie mam takiej możliwości dlatego na samym dole stawiam płaskie naczynie żaroodporne napełnione wodą.
Blaszki ustawiam pomiędzy najniższą a środkową wysokością
Po godzinie warto sprawdzić patyczkiem czy chleb jest w środku upieczony, a po wyjęciu sprawdzić czy po opukaniu dołu wydaje głuchy dźwięk.