reanja

reanja

Złoty Ekspert
[Przepisów: 671]

Chleb wieloziarnisty

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Ostatnio wróciłam do chlebów drożdżowych i eksperymentuję na całego. Tym razem nie tylko dodałam wiele nasion to jeszcze dodałam jeszcze przyprawę VEGA Prowansalską łagodną

Chleb wieloziarnisty

Składniki:

Chleb wieloziarnisty

 

  • 500 g mąki krupczatki
  • 250 g orkiszowej
  • 250 g mąki żytniej
  • 6 łyżek siemienia lnianego
  • 6 łyżek słonecznika
  • 3 łyżki sezamu
  • 2 łyżki nasion chia
  • 2 łyżeczki soli ( płaskie)
  • 1 łyżka ziół VEGA prowansalskich łagodnych
  • 1 szklanka płatków orkiszowych prażonych lub otrębów orkiszowych
  • 3 łyżki cukru
  • 50 g świeżych drożdży
  • 1 l letniej wody
  • 2 łyżki oleju

Sposób przygotowania:

Chleb wieloziarnisty

zaczyn

Chleb wieloziarnisty
nie musimy czekać aż drożdże zaczną pracować wystarczy że odstawimy na chwilkę

Drożdże i cukier rozpuszczamy w wodzie, dodajemy olej i odstawiamy na chwilkę i przygotowujemy resztę składników.

Płatki lekko rozdrabniamy blenderem lub mikserem.

wyrabianie

Chleb wieloziarnisty
ciasto mieszamy tylko do połączenie sie składników

Do miski odmierzamy mąkę, dodajemy sól, wszystkie ziarna, rozdrobnione płatki.

Wlewamy rozczyn i mieszamy do połączenia się składników, sprawdzając czy nie mamy białych plam z suchej mąki.

pieczenie

Chleb wieloziarnisty
ciasto w cieple rośnie szybko dalego 30 minut powinno wystrczyć

Ciasto dzielimy na pół i rozkładamy do keksówek nasmarowanych olejem i lekko obsypanych płatkami. Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na pół godziny w ciepłe miejsce.

Ciasto powinno podrosnąć około 1 cm ponizej rantu.

Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200stopni C i pieczemy około 1 h


Moja uwaga- można naparować piekarnik, ale ja nie mam takiej możliwości dlatego na samym dole stawiam płaskie naczynie żaroodporne napełnione wodą.

Blaszki ustawiam pomiędzy najniższą a środkową wysokością

Po godzinie warto sprawdzić patyczkiem czy chleb jest w środku upieczony, a po wyjęciu sprawdzić czy po opukaniu dołu wydaje głuchy dźwięk.


Tagi:

chleb pieczywo