Sposób przygotowania:
Chlebek wieloziarnisty na serwatce1.
Przygotowałam dwa rodzaje mąki, a mianowicie mąkę krupczatkę i mąkę pszenną graham, które wsypałam do miski.
2.
Do miski z mąkami dosypałam otręby pszenne, następnie wymieszałam wszystko łyżką drewnianą.
3.
Ziarna potrzebne do wypieku tego chlebka wsypałam na suchą patelnię i uprażyłam je. Potem ciepłe wsypałam do miski.
4.
Kolejnymi składnikami była sól kuchenna oraz cukier, które po kolei wsypałam do miski i za każdym razem wymieszałam.
5.
Świeże drożdże poskubałam w palcach i wrzuciłam do miski. Znowu wymieszałam łyżką drewnianą.
6.
Serwatkę, którą miałam w temperaturze pokojowej wlałam ostrożnie do pozostałych składników i bardzo dokładnie wymieszałam.
7.
Wymieszane ciasto odstawiłam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na czas 20 minut.
8.
Po upływie tego czasu ciasto "odgazowałam", a następnie przełożyłam do silikonowych foremek. Odstawiłam do ponownego wyrośnięcia jeszcze na czas 15 minut.
9.
Wcześniej nagrzałam piekarnik do 230 stopni C i wstawiłam chlebki na 15 minut. Potem zmniejszyłam temperaturę do 200 stopni C i piekłam jeszcze przez 35 minut.
10.
Upieczone i gorące chlebki od razu wyjęłam z foremek silikonowych i wystudziłam na kratce z piekarnika.
11.
Smacznego !
Marzena1968