Renata9

Renata9

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 329]

Chlebek wieloziarnisty na serwatce

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 8

To bardzo smaczny chlebek. Tym razem upieczony na serwatce. Można do niego dodawać różne ziarna, w zależności kto co lubi.

Chlebek wieloziarnisty na serwatce

Składniki:

Chlebek wieloziarnisty na serwatce

 

  • 90 dag mąki krupczatki
  • 10 dag mąki pszennej graham
  • 1 łyżka otrąb pszennych
  • 3 łyżki słonecznika łuskanego
  • 3 łyżki sezamu
  • 3 łyżki siemienia lnianego
  • 1 łyżka soli
  • 2 łyżeczki cukru
  • 42 g drożdży świeżych
  • 1 litr serwatki

Sposób przygotowania:

Chlebek wieloziarnisty na serwatce

1.

Chlebek wieloziarnisty na serwatce
Wsypanie do miski mąki krupcztki mi mąki pszennej graham

Przygotowałam dwa rodzaje mąki, a mianowicie mąkę krupczatkę i mąkę pszenną graham, które wsypałam do miski.

2.

Chlebek wieloziarnisty na serwatce
Dosypanie otrąb pszennych do dwóch rodzajów mąki

Do miski z mąkami dosypałam otręby pszenne, następnie wymieszałam wszystko łyżką drewnianą.

3.

Chlebek wieloziarnisty na serwatce
Ziarna na patelni gotowe do uprażenia na sucho

Ziarna potrzebne do wypieku tego chlebka wsypałam na suchą patelnię i uprażyłam je. Potem ciepłe wsypałam do miski.

4.

Chlebek wieloziarnisty na serwatce
Dodanie soli oraz cukru, jako składników chlebka

Kolejnymi składnikami była sól kuchenna oraz cukier, które po kolei wsypałam do miski i za każdym razem wymieszałam.

5.

Chlebek wieloziarnisty na serwatce

Świeże drożdże poskubałam w palcach i wrzuciłam do miski. Znowu wymieszałam łyżką drewnianą.

6.

Chlebek wieloziarnisty na serwatce

Serwatkę, którą miałam w temperaturze pokojowej wlałam ostrożnie do pozostałych składników i bardzo dokładnie wymieszałam.

7.

Chlebek wieloziarnisty na serwatce

Wymieszane ciasto odstawiłam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na czas 20 minut.

8.

Chlebek wieloziarnisty na serwatce

Po upływie tego czasu ciasto "odgazowałam", a następnie przełożyłam do silikonowych foremek. Odstawiłam do ponownego wyrośnięcia jeszcze na czas 15 minut.

9.

Chlebek wieloziarnisty na serwatce

Wcześniej nagrzałam piekarnik do 230 stopni C i wstawiłam chlebki na 15 minut. Potem zmniejszyłam temperaturę do 200 stopni C i piekłam jeszcze przez 35 minut.

10.

Chlebek wieloziarnisty na serwatce

Upieczone i gorące chlebki od razu wyjęłam z foremek silikonowych i wystudziłam na kratce z piekarnika.

11.

Chlebek wieloziarnisty na serwatce

Smacznego !


Tagi:

chleb pieczywo