Sposób przygotowania:
Chleb ziemniaczany z amarantusem
Ziemniaki zmielić w maszynce do mielenia mięsa. Do miski wkruszyć drożdże, zasypać cukrem i zostawić na chwilę, potem wymieszać z letnim mlekiem i olejem. Następnie wsypać mąkę wymieszaną z solą i dodać zmielone ziemniaki i amarantus. Wszytko ze sobą połączyć a potem ciasto wyrobić rękoma. Wyrobione ciasto przełożyć do ,miski, zakryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia. Naczynie żaroodporne posmarować olejem, wysypać mąką i przełożyć ciasto do naczynia. Oprószyć wierzch mąką, zrobić nacięcia i zakryć pokrywką. Zostawić do ponownego podrośnięcia. Naczynie wstawić do zimnego piekarnika, nastawić temperaturę na 220 stopni a czas 65 minut. Na 10 minut prze końcem pieczenia zdjąć pokrywkę a temperaturę zmniejszyć do 190 stopni. Upieczony chleb wyjąć na kratkę z naczynia i wystudzić.