Sposób przygotowania:
Chleb z bakaliami 2
Do miski przesiać mąkę, dodać sól i wymieszać. Schłodzone masło należy pokroić na małe kawałeczki, dodać mąkę, a następnie drożdże. Składniki wymieszać drewnianą łyżką, dolewając stopniowo ciepłą wodę. Kiedy składniki się połączą, przełożyć ciasto na stolnicę posypaną mąką i wyrabiać ręką około 10 minut, aż do uzyskania jednolitej gładkiej masy. Do tak wyrobionego ciasta należy wgnieść rodzynki i orzechy. Z ciasta następnie uformować kulkę i włożyć ją do posmarowanej tłuszczem miski. Miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 2 godziny do wyrośnięcia ciasta. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, położyć na nim uformowany z ciasta okrągły bochenek, posmarować go stopionym masłem i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury220'C. Po 10 minutach pieczenia zmniejszyć temperaturę do 190'C. Po kolejnych 20-25 minutach należy sprawdzić patyczkiem, czy chleb jest upieczony. Jeżeli patyczek jest suchy, chleb należy wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia.