monikaT83

monikaT83

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1371]

Chleb z boczkiem na zakwasie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Świąteczne wydanie domowego chlebka i jest przepyszny:)

Chleb z boczkiem na zakwasie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Chleb z boczkiem na zakwasie

 

  • 170 g boczku parzonego
  • 460 g mąki typ 650
  • 1 opakowanie drożdży suszonych
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka suszonego cząbru
  • 1 łyżeczka przyprawy do wieprzowiny
  • 4 łyżki tłuszczu wytopionego z boczku
  • 1 szklanka aktywnego zakwasu
  • 1 szklanka letniej przegotowanej wody

Sposób przygotowania:

Chleb z boczkiem na zakwasie
Zakwas wyjąc z lodówki na około 3-4 godziny przed przygotowaniem ciasta na chleb. Boczek pokroić w małą kostkę i wrzucić na rozgrzaną patelnię. Smażyć do momentu aż będą rumiane i zmniejszą swoją objętość o połowę. Zdjąć łyżką cedzakową a tłuszcz zostawić. Do miski przesiać mąkę dodać sól i drożdże oraz cukier. Wsypać przyprawę do wieprzowiny oraz cząber. Wymieszać suche składniki.Dodać boczek i ponownie wymieszać. Wlać tłuszcz z patelni oraz zakwas i mieszać drewnianą łyżką. Stopniowo wlewać wodę i nadal mieszać łyżką.Gdy mieszanie jest już nie możliwe dokończyć wyrabianie dłońmi. Wyrabiać do momentu aż będzie odchodzić od ręki. Odstawić do wyrośnięcia na około 1,5 godziny,aby podwoiło swoją objętość w cieple. Po tym czasie ponownie wyrobić,przełożyć do keksówki i wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Zwilżyć górę wodą. Piec około 60 minut w 200 st. Po około 30 minutach nakryć folią aluminiową( piekarnik góra-dól). Wyjąć z piekarnika i foremki, ostudzić. Smacznego i wszystkiego dobrego:)
Chleb z boczkiem na zakwasie
do mąki dodać drożdże sól cukier i wymieszać
Chleb z boczkiem na zakwasie
dodać odcedzony boczek i delikatnie wymieszać
Chleb z boczkiem na zakwasie
dodać resztę składników wyrobić i zostawić do wyrośniecia
Chleb z boczkiem na zakwasie
wyrośnięte ponownie wyrobić przełożyć do keksówki i piec około 60 minut