Sposób przygotowania:
Chleb z boczkiem na zakwasie
Zakwas wyjąc z lodówki na około 3-4 godziny przed przygotowaniem ciasta na chleb. Boczek pokroić w małą kostkę i wrzucić na rozgrzaną patelnię. Smażyć do momentu aż będą rumiane i zmniejszą swoją objętość o połowę. Zdjąć łyżką cedzakową a tłuszcz zostawić. Do miski przesiać mąkę dodać sól i drożdże oraz cukier. Wsypać przyprawę do wieprzowiny oraz cząber. Wymieszać suche składniki.Dodać boczek i ponownie wymieszać. Wlać tłuszcz z patelni oraz zakwas i mieszać drewnianą łyżką. Stopniowo wlewać wodę i nadal mieszać łyżką.Gdy mieszanie jest już nie możliwe dokończyć wyrabianie dłońmi. Wyrabiać do momentu aż będzie odchodzić od ręki. Odstawić do wyrośnięcia na około 1,5 godziny,aby podwoiło swoją objętość w cieple. Po tym czasie ponownie wyrobić,przełożyć do keksówki i wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Zwilżyć górę wodą. Piec około 60 minut w 200 st. Po około 30 minutach nakryć folią aluminiową( piekarnik góra-dól). Wyjąć z piekarnika i foremki, ostudzić. Smacznego i wszystkiego dobrego:)