Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Chleb z cukinią i suszoną cebulą w płatkach

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Pszenny chlebek z płatkami jaglanymi, suszoną cebulą w płatkach i tartą świeżą cukinią, przygotowany na drożdżach...

Chleb z cukinią i suszoną cebulą w płatkach

Składniki:

Chleb z cukinią i suszoną cebulą w płatkach

 

  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 1 łyżeczka cukru
  • 25 g świeżych drożdży
  • 10 dkg świeżej cukinii
  • 2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej typ 1850
  • 1/2 szklanki płatków jaglanych
  • 1 szklanka suszonej cebuli w płatkach
  • 4,5 szklanki mąki pszennej typ 500
  • 1 łyżka soli
  • 1,5 szklanki ciepłej wody

Sposób przygotowania:

Chleb z cukinią i suszoną cebulą w płatkach

Etap 1

Chleb z cukinią i suszoną cebulą w płatkach
Rozczyn drożdżowy zrobiony z mleka świeżych drożdży i cukru.

Drożdże rozpuścić w mleku z dodatkiem cukru, odłożyć na kilka minut.

Etap 2

Chleb z cukinią i suszoną cebulą w płatkach
Umyta i starta na tarce o drobnych oczkach cukinia.

Cukinię umyć, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.

Etap 3

Chleb z cukinią i suszoną cebulą w płatkach
Wszystkie sypkie składniki przesypane do miski.

Wszystkie sypkie składniki przesypać do miski i dokładnie wymieszać.

Etap 4

Chleb z cukinią i suszoną cebulą w płatkach
Rozczyn drożdżowy woda i cukinia dodane do sypkich składników.

Do sypkich składników dodać wodę, rozczyn drożdżowy i tartą cukinię, wymieszać.

Etap 5

Chleb z cukinią i suszoną cebulą w płatkach

Ciasto wyrabiać ok. 15 minut. Miskę z ciastem przykryć czystą ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.

Etap6

Chleb z cukinią i suszoną cebulą w płatkach

Wyrośnięte ciasto zbić, uderzając w nie dłonią, przełożyć do dwóch małych keksówek, przykryć i odłożyć do ponownego podrośnięcia. Wierzch ciasta można lekko oprószyć mąką, ale nie jest to konieczne.

Etap 7

Chleb z cukinią i suszoną cebulą w płatkach

Chleb piec w 230 stopniach z funkcją hydropieczenie (lub na dnie piekarnika umieścić naczynie z wodą) przez ok. 20 minut, następnie w 200 stopniach przez kolejne 20-25 minut. Upieczony chleb wyjąć z foremek, studzić na kratce.


Tagi:

cukinia chleb