Sposób przygotowania:
Chleb z cukinią i suszoną cebulą w płatkachEtap 1
Drożdże rozpuścić w mleku z dodatkiem cukru, odłożyć na kilka minut.
Etap 2
Cukinię umyć, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.
Etap 3
Wszystkie sypkie składniki przesypać do miski i dokładnie wymieszać.
Etap 4
Do sypkich składników dodać wodę, rozczyn drożdżowy i tartą cukinię, wymieszać.
Etap 5
Ciasto wyrabiać ok. 15 minut. Miskę z ciastem przykryć czystą ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.
Etap6
Wyrośnięte ciasto zbić, uderzając w nie dłonią, przełożyć do dwóch małych keksówek, przykryć i odłożyć do ponownego podrośnięcia. Wierzch ciasta można lekko oprószyć mąką, ale nie jest to konieczne.
Etap 7
Chleb piec w 230 stopniach z funkcją hydropieczenie (lub na dnie piekarnika umieścić naczynie z wodą) przez ok. 20 minut, następnie w 200 stopniach przez kolejne 20-25 minut. Upieczony chleb wyjąć z foremek, studzić na kratce.