Sposób przygotowania:
Cukiniowy chleb na jogurcie
Do misy robota wsypać mąkę, sól, oregano i suche drożdże. Cukinię zetrzeć na tarce o dużych oczkach i odstawić na 15 minut. Po tym czasie odcisnąć sok. Jogurt doprowadzić do temperatury pokojowej, dodać cukier i olej i wymieszać. Do maszyny wlać jogurt, dodać cukinię i zagnieść elastyczne, jednolite ciasto. Odstawić na 1 godziny do wyrośnięcia. Po tym czasie wyjąć na stolnicę, odgazować, uformować bochenek i przełożyć do keksówki (długość 25cm). Przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut do wyrośnięcia. Gdy chleb wyrośnie, wstawić do piekarnika nagrzanego do 210 stopni i piec około 30 minut. Wystudzić na kratce
edytaha
Alex_M
dziękuję, mam nadzieję, że Ci posmakuje :)