Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Cukiniowy chleb na jogurcie

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Cukiniowy chleb, mięciutki i lekko wilgotny, tak dobry, że piekłam go 2 razy pod rząd, nie mogliśmy się nim najeść :) najlepszy – z samym masłem!

Cukiniowy chleb na jogurcie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Cukiniowy chleb na jogurcie

 

Sposób przygotowania:

Cukiniowy chleb na jogurcie
Do misy robota wsypać mąkę, sól, oregano i suche drożdże. Cukinię zetrzeć na tarce o dużych oczkach i odstawić na 15 minut. Po tym czasie odcisnąć sok. Jogurt doprowadzić do temperatury pokojowej, dodać cukier i olej i wymieszać. Do maszyny wlać jogurt, dodać cukinię i zagnieść elastyczne, jednolite ciasto. Odstawić na 1 godziny do wyrośnięcia. Po tym czasie wyjąć na stolnicę, odgazować, uformować bochenek i przełożyć do keksówki (długość 25cm). Przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut do wyrośnięcia. Gdy chleb wyrośnie, wstawić do piekarnika nagrzanego do 210 stopni i piec około 30 minut. Wystudzić na kratce
Cukiniowy chleb na jogurcie
Do misy robota wsypać mąkę, sól, oregano i suche drożdże.
Cukiniowy chleb na jogurcie
Cukinię zetrzeć na tarce o dużych oczkach i odstawić na 15 minut. Po tym czasie odcisnąć sok.
Cukiniowy chleb na jogurcie
Jogurt doprowadzić do temperatury pokojowej, dodać cukier i olej i wymieszać. Do maszyny wlać jogurt, dodać cukinię i zagnieść elastyczne, jednolite ciasto. Odstawić na 1 godziny do wyrośnięcia.
Cukiniowy chleb na jogurcie
Po tym czasie wyjąć na stolnicę, odgazować, uformować bochenek i przełożyć do keksówki (długość 25cm).