Sposób przygotowania:
Chleb z cukinią
Drożdże rozkruszyć, zalać ciepłą wodą (nie wrzątkiem), rozmieszać i odstawić do wyrośnięcia. Cukinię umyć, razem z skórką zetrzeć na tarce i odsączyć z nadmiaru sok. Do zaczynu drożdżowego dodać jogurt, cukinię, olej rzepakowy, przesianą mąkę, sól i cukier . wymieszać i zagnieść ciasto. Dodać słonecznik, siemię lniane i ponownie zagniatać. Ciasto powinno być dość zwarte, lekko klejące. Ciasto przełożyć do formy wysmarowanej olejem i odstawić do wyrośnięcia. Piec około 60 minut w 190 stopniach. Chleb po wyjęciu z pieca studzić na kratce. Forma 25*10 cm.
edytaha
alaaa
Edytko ja do tej cukinii podchodziłam trochę z rezerwą, ale powiem Ci że nie jest wyczuwalna. No i jak nastolatka powiedziała że smaczny to dla mnie większej pochwały nie potrzeba.
edytaha
To rzeczywiście ogromna pochwała, dzieciaki są strasznie wybredne :)
alaaa
Dokładnie, czasami nie wiadomo jak i czym im dogodzić. :)