alaaa

alaaa

Złoty Ekspert
[Przepisów: 654]

Książka Kucharska: Pieczemy domowe pieczywo!

Chleb z cukinią

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Pyszny domowy chleb z cukinią i ziarnami.

Chleb z cukinią

Składniki:

Chleb z cukinią

 

Sposób przygotowania:

Chleb z cukinią
Drożdże rozkruszyć, zalać ciepłą wodą (nie wrzątkiem), rozmieszać i odstawić do wyrośnięcia. Cukinię umyć, razem z skórką zetrzeć na tarce i odsączyć z nadmiaru sok. Do zaczynu drożdżowego dodać jogurt, cukinię, olej rzepakowy, przesianą mąkę, sól i cukier . wymieszać i zagnieść ciasto. Dodać słonecznik, siemię lniane i ponownie zagniatać. Ciasto powinno być dość zwarte, lekko klejące. Ciasto przełożyć do formy wysmarowanej olejem i odstawić do wyrośnięcia. Piec około 60 minut w 190 stopniach. Chleb po wyjęciu z pieca studzić na kratce. Forma 25*10 cm.