Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Kakaowy chleb z cukinią i siemieniem lnianym

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Pszenny chleb z dodatkiem świeżej cukinii, dużej ilości siemienia lnianego, kakao i otrębów orkiszowych...

Kakaowy chleb z cukinią i siemieniem lnianym

Składniki:

Kakaowy chleb z cukinią i siemieniem lnianym

 

  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 25 g świeżych drożdży
  • 1/2 łyżki cukru
  • 20 dkg cukinii
  • 1 szklanka mąki pszennej graham
  • 1/2 szklanki otrębów orkiszowych prażonych
  • 5 szklanek mąki pszennej typ 450
  • 1 szklanka siemienia lnianego
  • 2 czubate łyżeczki kakao
  • 3 łyżeczki soli
  • 1,5 szklanki ciepłej wody
  • 1/3 szklanki oleju

Sposób przygotowania:

Kakaowy chleb z cukinią i siemieniem lnianym

Etap 1

Kakaowy chleb z cukinią i siemieniem lnianym
Rozczyn drożdżowy przygotowany z mleka drożdży i cukru.

Drożdże rozpuścić w mleku z dodatkiem cukru, odłożyć na kilka minut.

Etap 2

Kakaowy chleb z cukinią i siemieniem lnianym
Umyta cukinia starta na tarce o dużych oczkach.

Cukinię umyć, zetrzeć na tarce o dużych oczkach razem ze skórką.

Etap 3

Kakaowy chleb z cukinią i siemieniem lnianym
Wszystkie sypkie składniki przesypane do miski.

Wszystkie sypkie składniki przesypać do miski i dokładnie wymieszać.

Etap 4

Kakaowy chleb z cukinią i siemieniem lnianym
Cukinia rozczyn drożdżowy woda i olej dodane do sypkich składników.

Do sypkich składników dodać rozczyn drożdżowy, wodę, olej i cukinię. Wymieszać, zagnieść.

Etap 5

Kakaowy chleb z cukinią i siemieniem lnianym

Ciasto wyrabiać ok. 15 minut, następnie przykryć czystą ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Etap 6

Kakaowy chleb z cukinią i siemieniem lnianym

Wyrośnięte ciasto zbić, uderzając w nie dłonią, przełożyć do dwóch małych keksówek, przykryć i odłożyć do ponownego podrośnięcia.

Etap 7

Kakaowy chleb z cukinią i siemieniem lnianym

Chleb piec w 230 stopniach z funkcją hydropieczenie (lub na dnie piekarnika umieścić naczynie z wodą) przez ok. 20 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 200 stopni, chleb piec kolejne 30 minut. Upieczony chleb wyjąć z foremek, studzić na kratce.


Tagi:

cukinia chleb