Sposób przygotowania:
Kakaowy chleb z cukinią i siemieniem lnianymEtap 1
Drożdże rozpuścić w mleku z dodatkiem cukru, odłożyć na kilka minut.
Etap 2
Cukinię umyć, zetrzeć na tarce o dużych oczkach razem ze skórką.
Etap 3
Wszystkie sypkie składniki przesypać do miski i dokładnie wymieszać.
Etap 4
Do sypkich składników dodać rozczyn drożdżowy, wodę, olej i cukinię. Wymieszać, zagnieść.
Etap 5
Ciasto wyrabiać ok. 15 minut, następnie przykryć czystą ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Etap 6
Wyrośnięte ciasto zbić, uderzając w nie dłonią, przełożyć do dwóch małych keksówek, przykryć i odłożyć do ponownego podrośnięcia.
Etap 7
Chleb piec w 230 stopniach z funkcją hydropieczenie (lub na dnie piekarnika umieścić naczynie z wodą) przez ok. 20 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 200 stopni, chleb piec kolejne 30 minut. Upieczony chleb wyjąć z foremek, studzić na kratce.
Magdalena88
Marika-
Holly