Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Chleb z cydrem i ziarnami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Pieczenie chleba to fajna zabawa. Można dowolnie dobierać składniki, eksperymentować z dodatkami, a potem cieszyć się domowym pieczywem.

Chleb z cydrem i ziarnami

Składniki:

Chleb z cydrem i ziarnami

 

  • 1,5 szklanki ciepłej wody
  • 25 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 szklanka mąki żytniej pełnoziarnistej typ 2000
  • 1 szklanka płatków jaglanych
  • 4,5 szklanki mąki pszennej typ 450
  • 1/2 szklanki siemienia lnianego
  • 1/2 szklanki słonecznika łuskanego
  • 1 łyżka soli
  • 275 ml cydru

Sposób przygotowania:

Chleb z cydrem i ziarnami

Etap 1

Chleb z cydrem i ziarnami
Rozczyn przygotowany z wody drożdży i cukru.

Drożdże rozpuścić w wodzie z dodatkiem cukru, odłożyć na kilka minut.

Etap 2

Chleb z cydrem i ziarnami
Wszystkie sypkie składniki przesypane do miski.

Wszystkie sypkie składniki przesypać do miski i dokładnie wymieszać.

Etap 3

Chleb z cydrem i ziarnami
Cydr i rozczyn drożdżowy dodane do sypkich składników.

Do sypkich składników dodać rozczyn drożdżowy i cydr, wymieszać.

Etap 4

Chleb z cydrem i ziarnami
Dobrze wyrobione ciasto odłożone do wyrośnięcia.

Ciasto wyrabiać ok. 15 minut. Miskę z ciastem przykryć czystą ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Etap 5

Chleb z cydrem i ziarnami

Wyrośnięte ciasto zbić, uderzając w nie dłonią, przełożyć do dwóch małych keksówek, przykryć ściereczką i odłożyć do ponownego podrośnięcia.

Etap 6

Chleb z cydrem i ziarnami

Chleb piec w 230 stopniach z funkcją hydropieczenie przez ok. 20 minut, następnie w 180 stopniach przez kolejne 20 minut. Upieczony chleb wyjąć z foremek, studzić na kratce.


Tagi:

chleb pieczywo