Renata9

Renata9

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 329]

Cztery rodzaje mąki w jednym chlebku

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Bardzo dobry chlebek upieczony aż na czterech rodzajach mąki. Dodatki można dodawać różne, zależy kto co lubi. Osobiście upiekłam go z moimi ulubionymi ziarnami.

Cztery rodzaje mąki w jednym chlebku

Składniki:

Cztery rodzaje mąki w jednym chlebku

 

  • 600 g mąki pszennej typ 650
  • 100 g mąki orkiszowej typ 2000
  • 100 g mąki żytniej pełnoziarnistej
  • 200 g mąki krupczatki
  • 2 łyżki pestek dyni
  • 150 g słonecznika łuskanego
  • 2 łyżki siemienia lnianego
  • 2 łyżki otrąb owsianych
  • 1 łyżka cukru brązowego
  • 1 łyżka soli
  • 42 g drożdży świeżych
  • 400 ml kefiru naturalnego
  • 600 ml wody letniej

Sposób przygotowania:

Cztery rodzaje mąki w jednym chlebku

1

Cztery rodzaje mąki w jednym chlebku
Wsypanie wszystkich rodzajów mąki do miski

Przygotowałam wszystkie rodzaje mąki i wsypałam je do miski. Wymieszałam łyżką drewnianą.

2.

Cztery rodzaje mąki w jednym chlebku
Moje ulubione ziarna, które dodałam do składników na chleb

Wszystkie ziarna takie jak: pestki dyni, słonecznik łuskany, siemię lniane, a także otręby owsiane dosypałam do mąki i ponownie wymieszałam.

3.

Cztery rodzaje mąki w jednym chlebku
Wsypanie cukru brązowego jako składnika pieczonego chlebka

Następnym składnikiem był cukier brązowy ( można dać też zwykły cukier kryształ ). Oczywiście za każdym razem należy wymieszać łyżką.

4.

Cztery rodzaje mąki w jednym chlebku

Sól to kolejny składnik, który należy dodać do pieczenia chleba.

5.

Cztery rodzaje mąki w jednym chlebku

Świeże drożdże jak zawsze poskubałam w palcach i wrzuciłam do miski.

6.

Cztery rodzaje mąki w jednym chlebku

Kefir, który był w temperaturze pokojowej zmieszałam z letnią wodą i wlałam do miski.

7.

Cztery rodzaje mąki w jednym chlebku

Wszystko dokładnie wymieszałam i odstawiłam w ciepłe miejsce na czas 20 minut.

8.

Cztery rodzaje mąki w jednym chlebku

Po upływie tego czasu ciasto odgazowałam i przełożyłam do foremek silikonowych. Pozostawiłam jeszcze na czas 15 minut.

9.

Cztery rodzaje mąki w jednym chlebku

Do wcześniej nagrzanego piekarnika do 200 stopni C wstawiłam foremki na czas 15 minut. Po tym czasie zmniejszyłam temperaturę do 190 stopni i piekłam jeszcze przez 35 minut.

10.

Cztery rodzaje mąki w jednym chlebku

Gorące chlebki wystudziłam na kratce z piekarnika.

11.

Cztery rodzaje mąki w jednym chlebku

Smacznego !


Tagi:

chleb pieczywo