Sposób przygotowania:
Cztery rodzaje mąki w jednym chlebku1
Przygotowałam wszystkie rodzaje mąki i wsypałam je do miski. Wymieszałam łyżką drewnianą.
2.
Wszystkie ziarna takie jak: pestki dyni, słonecznik łuskany, siemię lniane, a także otręby owsiane dosypałam do mąki i ponownie wymieszałam.
3.
Następnym składnikiem był cukier brązowy ( można dać też zwykły cukier kryształ ). Oczywiście za każdym razem należy wymieszać łyżką.
4.
Sól to kolejny składnik, który należy dodać do pieczenia chleba.
5.
Świeże drożdże jak zawsze poskubałam w palcach i wrzuciłam do miski.
6.
Kefir, który był w temperaturze pokojowej zmieszałam z letnią wodą i wlałam do miski.
7.
Wszystko dokładnie wymieszałam i odstawiłam w ciepłe miejsce na czas 20 minut.
8.
Po upływie tego czasu ciasto odgazowałam i przełożyłam do foremek silikonowych. Pozostawiłam jeszcze na czas 15 minut.
9.
Do wcześniej nagrzanego piekarnika do 200 stopni C wstawiłam foremki na czas 15 minut. Po tym czasie zmniejszyłam temperaturę do 190 stopni i piekłam jeszcze przez 35 minut.
10.
Gorące chlebki wystudziłam na kratce z piekarnika.
11.
Smacznego !