Sposób przygotowania:
Chleb z dodatkiem śliwek
Odrobinę mleka nalewamy do miseczki i lekko podgrzewamy. Wkruszamy drożdże i mieszamy, aż się dobrze rozpuszczą w mleku. Suszone śliwki kroimy na drobno. Mąkę przesiewamy. Dodajemy sól, śliwki, ziarna słonecznika, mleko w takiej ilości, aby ciasto miało sprężystą konsystencję, jogurt grecki i dobrze wyrabiamy ręką, Wyrobione ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę. Blat kuchenny posypujemy mąką i przekładamy na niego ciasto. Formujemy bochenek chleba. Blachę do pieczenia wykładamy pergaminem i przekładamy na nią uformowany bochenek chleba z ciasta. Odstawiamy jeszcze na 30 minut do wyrośnięcia. Piekarnik ustawiamy na 170 stopni z termoobiegiem . Chleb smarujemy żółtkiem i pieczemy przez ok. 60 minut (najlepiej sprawdzić wykałaczką, czy jest już gotowe albo pukając od spodu sprawdzić, czy słychać oddźwięk).