Sposób przygotowania:
Chleb z dynią i imbirem
W większej misce drożdże rozetrzeć na płynną masę z cukrem. Potem wlać letnie mleko, olej, wsypać obie mąki i sól. Do miski z zawartością zetrzeć dynię na tarce o drobnych oczkach, wsypać imbir ( możemy użyć świeży, tak około 2 czubate łyżki po starciu także na tarce na drobnych oczkach. Wyrobić ciasto a potem je oprószyć mąką i zostawić do wyrośnięcia. Gdy podwoi objętość znowu wyrobić i przełożyć do foremki keksowej spryskać wodą i posypać ziarnami. Formę z ciastem zakryć ściereczką aby i zostawić do wyrośnięcia. Gdy ciasto wyrośnie wstawić z blaszką do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 30 minut. Po tym czasie temperaturę zmniejszyć o 10 stopni i piec kolejne 30 minut. Chleb po upieczeniu wystudzić na kartce. Podawać z masłem lub innymi dodatkami.
edytaha
zewa
Oj tak, był pyszny :)