Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Chleb z jogurtem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Domowy chleb z dodatkiem jogurtu naturalnego.

Chleb z jogurtem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Chleb z jogurtem

 

  • 50 g świeżych drożdży
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 płaskie łyżeczki soli
  • 3 łyżki oleju
  • 1/2 szklanki otrębów owsianych
  • 150 g jogurtu naturalnego
  • 3 szklanki mąki pszennej typ 650
  • jajko do posmarowania

Sposób przygotowania:

Chleb z jogurtem
Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie z dodatkiem cukru. Mąkę przesypać do miski. Dodać do niej sól i otręby, wymieszać. Do mąki dodać rozpuszczone drożdże, olej i jogurt. Wszystko wymieszać i zagnieść gładkie ciasto. Gdyby ciasto zbyt mocno kleiło się do rąk, można dosypać trochę mąki. Miskę z ciastem przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Jak ciasto dobrze wyrośnie, przełożyć je do średniej, natłuszczonej tortownicy i odstawić do ponownego wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto posmarować rozbełtanym jajkiem. Piec w 180 stopniach przez 1 godzinę i 15 minut.
Chleb z jogurtem
Drożdże rozpuszczone w ciepłej wodzie z dodatkiem cukru.
Chleb z jogurtem
Mąka z dodatkiem otrębów soli oleju jogurtu i rozczynu drożdżowego.
Chleb z jogurtem
Gładkie ciasto zagniecione ze wszystkich składników.
Chleb z jogurtem
Wyrośnięte w foremce ciasto posmarowane rozbełtanym jajkiem.

Tagi:

jajko jajka chleb