Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Chleb z jogurtem i czosnkiem niedźwiedzim

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Pyszny domowy chleb z mąki pszennej i żytniej pełnoziarnistej, z dodatkiem jogurtu naturalnego i czosnku niedźwiedziego.

Chleb z jogurtem i czosnkiem niedźwiedzim

Składniki:

Chleb z jogurtem i czosnkiem niedźwiedzim

 

Sposób przygotowania:

Chleb z jogurtem i czosnkiem niedźwiedzim

Zaczyn

Chleb z jogurtem i czosnkiem niedźwiedzim
Rozczyn drożdżowy zrobiony z wody drożdży i cukru.

Drożdże rozpuścić w wodzie z dodatkiem cukru, odłożyć na kilkanaście minut.

Mieszanie składników z mąką

Chleb z jogurtem i czosnkiem niedźwiedzim
Wszystkie sypkie składniki przesypane do miski.

Obie mąki, sól i czosnek przesypać do miski, wymieszać.

Dodanie drożdży i jogurtu

Chleb z jogurtem i czosnkiem niedźwiedzim
Jogurt i rozczyn drożdżowy dodane do sypkich składników.

Do sypkich składników dodać rozpuszczone drożdże i jogurt.

Zagniatanie

Chleb z jogurtem i czosnkiem niedźwiedzim
Wszystkie składniki połączone i dobrze wyrobione.

Wymieszać, zagnieść. Ciasto wyrabiać 10-15 minut.

Wyrastanie ciasta

Chleb z jogurtem i czosnkiem niedźwiedzim
Podsypane mąką i szybko zagniecione ciasto odłożone do wyrośnięcia.

Wyrobione ciasto podsypać mąką, szybko zagnieść, przykryć czystą ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Formowanie

Chleb z jogurtem i czosnkiem niedźwiedzim

Wyrośnięte ciasto zbić, uderzając w nie dłonią, przełożyć do foremki (użyłam małej keksówki), przykryć i odłożyć do ponownego podrośnięcia.

Pieczenie

Chleb z jogurtem i czosnkiem niedźwiedzim

Chleb piec w 230 stopniach przez ok.15 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 180 stopni, chleb piec kolejne 40 minut. Upieczony chleb wyjąć z foremki, studzić na kratce.


Tagi:

chleb