Sposób przygotowania:
Chleb z jogurtem i czosnkiem niedźwiedzimZaczyn
Drożdże rozpuścić w wodzie z dodatkiem cukru, odłożyć na kilkanaście minut.
Mieszanie składników z mąką
Obie mąki, sól i czosnek przesypać do miski, wymieszać.
Dodanie drożdży i jogurtu
Do sypkich składników dodać rozpuszczone drożdże i jogurt.
Zagniatanie
Wymieszać, zagnieść. Ciasto wyrabiać 10-15 minut.
Wyrastanie ciasta
Wyrobione ciasto podsypać mąką, szybko zagnieść, przykryć czystą ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Formowanie
Wyrośnięte ciasto zbić, uderzając w nie dłonią, przełożyć do foremki (użyłam małej keksówki), przykryć i odłożyć do ponownego podrośnięcia.
Pieczenie
Chleb piec w 230 stopniach przez ok.15 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 180 stopni, chleb piec kolejne 40 minut. Upieczony chleb wyjąć z foremki, studzić na kratce.