Sposób przygotowania:
Chleb z lubczykiem i zieloną czubrycą
Do przygotowania ciasta przystąpić wieczorem. Zakwas wymieszać z wodą i wlać do miski. Potem wsypać obie mąki i dodać resztę składników. Drewnianą łyżką wyrobić ciasto. Oprószyć je lekko mąką a miskę zakryć ściereczką i zostawić na dwie godziny. Po tym czasie ponownie wyrobić ciasto. Tortownicę o średnicy 23 cm wysmarować olejem i wysypać mąką. Wyrobione ciasto przełożyć do przygotowanej foremki w dłońmi posmarowanymi olejem wygładzić powierzchnię, można także ciasto na górze naciąć nożem. Tak przygotowane ciasto na chleb ponownie zakryć ściereczką i zostawić do rośnięcia na całą noc. Następnego dnia rano nagrzać piekarnik do 200 stopni i wstawić blachę z ciastem do piekarnika i piec 15 minut. Po upływie tego czasu zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec dalej przez 25 - 30 minut. Patyczkiem sprawdzić czy chleb jest upieczony, jeśli patyczek jest suchy to chleb jest gotowy. Chleb po upieczeniu wyjąć z tortownicy i ostudzić chleb na kratce.
monikaT83
gusia1000
zewa
edytaha
zewa
Edytko dziękuję. Bałam się, że nie wyrośnie bo ja mam kominek i jak wygaśnie to już tak ciepło nie jest. Ale zostawiłam miskę blisko kominka, dorzuciłam drewna i o dziwo ciasto pięknie wyrosło.
2milutka
zewa
Ja na pewno nie będę, bo do niedawna też nie znałam czubrycy. Kupiłam sobie zieloną i bardzo mi smakuje. Muszę jeszcze zdobyć czerwoną ale to jak będę w mieście. A zielona czubryca ma w składzie : czubryca, pietruszka, por, papryka, czosnek, bazylia, oregano, cząber no i śladowe ilości soli i cukru. Więc myślę, że i Tobie zasmakuje.
2milutka
czyli wszystko co lubię :) Dziękuję za wyjaśnienie:)
zewa
proszę bardzo :)