zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Chleb z lubczykiem i zieloną czubrycą

  • 9
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 14

nie ma to jak rano upiec chlebek i mieć pachnący i gorący na śniadanie

Chleb z lubczykiem i zieloną czubrycą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Chleb z lubczykiem i zieloną czubrycą

 

  • 400 g mąki pszennej typ 500
  • 300 g mąki żytniej typ 720
  • 1 szk zakwasu żytniego
  • 2 szk letniej wody
  • 5 łyżek oleju
  • 1 łyżeczka suszonego lubczyku
  • 1 łyżeczka zielonej czubrycy
  • 1 łyżeczka suszonej natki pietruszki
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżka cukru

Sposób przygotowania:

Chleb z lubczykiem i zieloną czubrycą
Do przygotowania ciasta przystąpić wieczorem. Zakwas wymieszać z wodą i wlać do miski. Potem wsypać obie mąki i dodać resztę składników. Drewnianą łyżką wyrobić ciasto. Oprószyć je lekko mąką a miskę zakryć ściereczką i zostawić na dwie godziny. Po tym czasie ponownie wyrobić ciasto. Tortownicę o średnicy 23 cm wysmarować olejem i wysypać mąką. Wyrobione ciasto przełożyć do przygotowanej foremki w dłońmi posmarowanymi olejem wygładzić powierzchnię, można także ciasto na górze naciąć nożem. Tak przygotowane ciasto na chleb ponownie zakryć ściereczką i zostawić do rośnięcia na całą noc. Następnego dnia rano nagrzać piekarnik do 200 stopni i wstawić blachę z ciastem do piekarnika i piec 15 minut. Po upływie tego czasu zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec dalej przez 25 - 30 minut. Patyczkiem sprawdzić czy chleb jest upieczony, jeśli patyczek jest suchy to chleb jest gotowy. Chleb po upieczeniu wyjąć z tortownicy i ostudzić chleb na kratce.
Chleb z lubczykiem i zieloną czubrycą
przygotować ciasto na chleb i odstawić do wyrośniecia
Chleb z lubczykiem i zieloną czubrycą
gdy wyrośnie ponownie wyrobić i przełożyć do foremki
Chleb z lubczykiem i zieloną czubrycą
ciasto zostawić na całą noc do rośniecia
Chleb z lubczykiem i zieloną czubrycą
chleb piec w piekarniku nastawionym do 200 stopni a potem 180

Tagi:

chleb