Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Chleb na podmłodzie z ostropestem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Przepyszny, chrupiący chlebem pszenno-żytni na zaczynie drożdżowym zwanym podmłodą. Z dodatkiem dobrego dla wątroby ostropestu.

Chleb na podmłodzie z ostropestem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Chleb na podmłodzie z ostropestem

 

 

Sposób przygotowania:

Chleb na podmłodzie z ostropestem
Podmłoda: drożdże rozpuścić w wodzie, dodać mąkę i wymieszać. Odstawić na 6-8 godzin. Po tym czasie dodać mleko i zamieszać. Ostropest zmielić w młynku (np. do kawy). Po tym czasie do misy robota wsypać mąkę, sól oraz zmielony ostropest.Dodać oliwę i cały zaczyn. Wyrobić jednolite ciasto, odstawić na godzinę w ciepłe miejsce. Po tym czasie przełożyć do formy wyścielonej papierem i odstawić na 30 minut do wyrośnięcia. Następnie wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni, piec 15 minut, zmniejszyć do 200 i piec jeszcze 25 minut. Wystudzić na kratce. 
Chleb na podmłodzie z ostropestem
Podmłoda: drożdże rozpuścić w wodzie, dodać mąkę i wymieszać. Odstawić na 6-8 godzin.Po tym czasie dodać mleko i zamieszać.
Chleb na podmłodzie z ostropestem
Ostropest zmielić w młynku (np. do kawy).
Chleb na podmłodzie z ostropestem
Dodać oliwę i cały zaczyn. Wyrobić jednolite ciasto, odstawić na godzinę w ciepłe miejsce. Po tym czasie przełożyć do formy wyścielonej papierem i odstawić na 30 minut do wyrośnięcia.
Chleb na podmłodzie z ostropestem
Następnie wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni, piec 15 minut, zmniejszyć do 200 i piec jeszcze 25 minut. Wystudzić na kratce

Tagi:

ciasto chleb