Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Chleb z ostropestem i siemieniem na zakwasie

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Żytnio-pszenny chlebek z siemieniem i bardzo zdrowym ostropestem, którego spożywanie służy naszej wątrobie, polecam.

Chleb z ostropestem i siemieniem na zakwasie

Składniki:

Chleb z ostropestem i siemieniem na zakwasie

 

  • 250 g zakwasu żytniego
  • 300 g wody
  • 300 g mąki żytniej typ 720
  • 200 g mąki pszennej typ 650
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 łyżki ziaren ostropestu
  • 2 łyżki siemienia lnianego

 

Sposób przygotowania:

Chleb z ostropestem i siemieniem na zakwasie

ETAP 1:

Chleb z ostropestem i siemieniem na zakwasie
Pierwszy etap pieczenia chleba - łączenie mąk i soli.

Do misy robota wsypać obie mąki i sól. Przemieszać.

ETAP 2:

Chleb z ostropestem i siemieniem na zakwasie
Ostropest i siemię lniane wsypać do młynka do kawy i zmielić, dodać do mąki.

Ostropest i siemię lniane wsypać do młynka do kawy i zmielić, dodać do mąki.

ETAP 3:

Chleb z ostropestem i siemieniem na zakwasie
Następnie wlać zakwas i oliwę. Dodać wodę. Zagnieść jednolite ciasto, odstawić do wyrośnięcia na 3 godziny.

Następnie wlać zakwas i oliwę. Dodać wodę. Zagnieść jednolite ciasto, odstawić do wyrośnięcia na 3 godziny.

ETAP 4:

Chleb z ostropestem i siemieniem na zakwasie
Wyrośnięte ciasto odgazować, wymieszać. Przełożyć do formy.

Wyrośnięte ciasto odgazować, wymieszać. Przełożyć do formy. Wyrównać i oprószyć mąką. Odstawić na 2,5 godziny do wyrośnięcia.
Piec około 45-50 minut w 220 stopniach. Wystudzić na kratce.


Tagi:

chleb