Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Pszenny chleb z ostropestem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Pyszny domowy pszenny chlebek z dodatkiem mielonego ostropestu, przygotowany na drożdżach i zakwasie pszennym.

Pszenny chleb z ostropestem

Składniki:

Pszenny chleb z ostropestem

 

  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 1/2 łyżki cukru
  • 25 g świeżych drożdży
  • 3 łyżki zakwasu pszennego
  • 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej typ 1850
  • 3,5 szklanki mąki pszennej typ 450
  • 1 płaska łyżka soli
  • 1 czubata łyżka mielonego ostropestu
  • 5 łyżek oleju
  • 1 szklanka ciepłej wody

Sposób przygotowania:

Pszenny chleb z ostropestem

Rozczyn

Pszenny chleb z ostropestem
Zaczyn przygotowany z mleka drożdży pszennego zakwasu i cukru.

Drożdże rozpuścić w mleku z dodatkiem cukru, wymieszać z zakwasem, odłożyć na kilkanaście minut.

Przygotowanie sypkich składników

Pszenny chleb z ostropestem
Wszystkie sypkie składniki przesypane do miski.

Wszystkie sypkie składniki przesypać do miski i dokładnie wymieszać.

Dodanie pozostałych składników

Pszenny chleb z ostropestem
Rozczyn woda i olej dodane do sypkich składników.

Do suchych składników dodać rozczyn, wodę i olej, wymieszać, zagnieść.

Wyrabianie ciasta

Pszenny chleb z ostropestem
Dobrze wyrobione ciasto odłożone do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.

Ciasto wyrabiać ok.10 minut, następnie przykryć czystą ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Przełożenie ciasta do foremki

Pszenny chleb z ostropestem
Wyrośnięte i odgazowane ciasto przełożone do foremki.

Jak ciasto ładnie wyrośnie zbić je, uderzając w nie dłonią. Ciasto przełożyć do natłuszczonej i posypanej mąką foremki (15 x 28 cm), przykryć i odłożyć do ponownego podrośnięcia.

Pieczenie

Pszenny chleb z ostropestem

Chleb piec w temperaturze 250 stopni przez ok. 15-20 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 180 stopni, chleb piec kolejne 45-50 minut. Upieczony chleb wyjąć z foremki, studzić na kratce.


Tagi:

chleb