Sposób przygotowania:
Pszenny chleb z ostropestemRozczyn
Drożdże rozpuścić w mleku z dodatkiem cukru, wymieszać z zakwasem, odłożyć na kilkanaście minut.
Przygotowanie sypkich składników
Wszystkie sypkie składniki przesypać do miski i dokładnie wymieszać.
Dodanie pozostałych składników
Do suchych składników dodać rozczyn, wodę i olej, wymieszać, zagnieść.
Wyrabianie ciasta
Ciasto wyrabiać ok.10 minut, następnie przykryć czystą ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Przełożenie ciasta do foremki
Jak ciasto ładnie wyrośnie zbić je, uderzając w nie dłonią. Ciasto przełożyć do natłuszczonej i posypanej mąką foremki (15 x 28 cm), przykryć i odłożyć do ponownego podrośnięcia.
Pieczenie
Chleb piec w temperaturze 250 stopni przez ok. 15-20 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 180 stopni, chleb piec kolejne 45-50 minut. Upieczony chleb wyjąć z foremki, studzić na kratce.